30. oktobar 2023 15:41

Ministar Žigmanov sastao se sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov sastao se sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom i zahvalio mu na kontinuiranoj podršci i pomoći koju njegova zemlja pruža Srbiji i našem stanovništvu.

Žigmanov je japanskog ambasadora upoznao sa oblastima delovanja Ministarstva na čijem je čelu, od ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, polja rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije, do civilnog društva.

U tom kontekstu, ministar Žigmanov je istakao da su učinjeni pomaci, ali da i dalje postoje izazovi na kojima Ministarstvo, u sinergiji i saradnji sa drugim ministarstvima i partnerima, deluje na traženju rešenja kako bi ljudska prava u Republici Srbiji bila na što višem nivou, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

U tom cilju, Ministarstvo je pristupilo izradi Strategije ljudskih prava, a u godini kada obeležavamo 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, Ministarstvo se dodatno angažuje u kampanji isticanja važnosti onih vrednosti koje stoje u osnovi koncepta ljudskih prava.

Žigmanov je istakao i važnost ostvarivanja manjinskih prava te politike integracije nacionalnih manjina u društveni život u Srbiji, čemu je Vlada RS posvećena.

Ambasador Imamura je podsetio na dugu i plodonosnu istoriju saradnje dve zemlje o čemu govori i činjenica da je prošle godine obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je takođe pomenuo oblasti međusobne podrške i pomoći dve zemlje, istakavši podršku Srbije građanima Japana 2011. godine u vreme zemljotresa i razornog cunamija koji je usledio.

Imamura je podvukao da Japan podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i inicijative koje doprinose međusobnom razumevanju i saradnji zemalja ovog područja.