29. decembar 2022 12:15

Analitičar Zoran Đorđević: Odnosi Rusije i Ukrajine i dalje će se rešavati na bojnom polju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Zoran Đorđević: Odnosi Rusije i Ukrajine i dalje će se rešavati na bojnom polju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar i novinar Zoran Đorđević ocenio je danas da će se teško postići bilo kakav dogovor Ukrajine i Rusije i dodao da veruje da će se i dalje cela situacija rešavati na bojnom polju.

"Očigledno da nisu sazreli uslovi da dođe do ozbiljnih pregovora koji bi bili prihvatljivi za obe strane. I dalje u svojim istupima i ruska i ukrajinska strana insistiraju na zahtevima koji druga strana ne može da prihvati", rekao je Đorđević u izjavi Tanjugu.

 

Dodao je da među zahtevima najveću tačku razdora stvara to što Ukrajina traži povratak svih teritorija, a Rusija "denacifikaciju Ukrajine".

"Rusija ima pravo da traži denacifikaciju Ukrajine po povelji UN. Po toj povelji Rusija i pojedine zemlje pobednice u Prvom svetskom ratu imaju pravo da bez saglasnosti drugih država, samo uz obaveštenje, uđu u neku zemlju i spreče nacifikaciju", navodi Đorđević i dodaje da je očigledno da se "nacifikacija događa, posebno u zapadnom delu Ukrajine".

Ističe da se skori kraj sukoba ne vidi i da obe strane već najavljuju intenziviranje vojnih aktivnosti na proleće.

"Šta će doneti te intenzivnije vojne aktivnosti i ko će prevagnuti, ostaje da se vidi. Odluka će po mom mišljenju biti na bojnom polju, a ona će jednu od tih strana u nekom trenutku dovesti u povoljniji položaj za pregovore i u situaciju da postavlja uslove tih pregovora", samtra Đorđević.

Ističe da će nastavak sukoba dovesti Evropu u još težu situaciju od ove u kojoj je sada.

"Produžavanje sukoba u Ukrajini će se odraziti na Evropu, a i mi smo deo nje. Evropa je sebi odsekla granu na kojoj sedi uvođenjem svih tih paketa sankcija Rusiji. A u suštini je naštetila sebi padom industrijske proizvodnje, problemima sa energentima i plaćanjem energenata, kao i traženjem puteva da se tim energentima snabde", rekao je Đorđević.