6. novembar 2023 11:15

Darko Jevtić: U Pojas Gaze nije moguće ući jer tamo niko ne može garantovati bezbednost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Jevtić: U Pojas Gaze nije moguće ući jer tamo niko ne može garantovati bezbednost

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - U Pojas Gaze je nemoguće ući, čak i da vam neko ponudi opciju da možete da uđete kao ratni reporter ne znam ko bi se usudio to da uradi jer tamo niko ne može da vam garantuje bezbednost, ne samo od pripadnika Hamasa, nego i od artiljerije koja se ispaljuje od strane Izraela, izjavio je danas novinar Tanjuga Darko Jevtić po povratku iz ratom zahvaćenog područja Izraela.

Istakao je da život van Pojasa Gaze i u Tel Avivu funkcioniše normalno, sem kada su ta mesta na udaru raketa koje Hamas ispaljuje iz Pojasa Gaze, kada se, kako je objasnio, daje znak za uzbunu i svi se sklanjaju sa ulica u skloništa kojih ima svuda.

"Nekako su najviše na udaru ti kibuci koji se nalaze u blizini Pojasa Gaze, koji su razmešteni tako da su okolo Pojasa Gaze. Kibuci su najpribližniji našim selima, koju su malo izdvojeni i usamljeni, zbog čega su oni i bili odlična meta za početak napada Hamasa 7. oktobra", rekao je Jevtić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, sistem odbrane od projektila kratkih dometa Gvozdena kupola za sada funkcioniše dobro i obara uglavnom većinu projektila koji se ispale, tako da on tokom svog boravka u Tel Avivu nije imao prilike da vidi da neka od ispaljenih raketa pada na sam Tel Aviv.

"Ja negde razumem Izraelce koji su odgovorili na nasilje, i sve to što smo videli tamo šta je Hamas radio 7. i 8. oktobra kada su otimali i ubijali ljude, kada su ubili 1.300 Izraelaca, negde postaje jasno zašto je reakcija Izraela takva, ali ta humanitarna katastrofa gde ginu civili i deca nekako mora da se zaustavi, da bi se oni ili izvukli ili da se dogovori sa Hamasom, koji ne da svojim civilima da izlaze iz Pojasa Gaze jer na taj način imaju i štit i medijsku pažnju", rekao je Jevtić.