8. novembar 2023 18:20

U Subotici dodeljene diplome studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Subotici dodeljene diplome studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

NOVI SAD - U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće danas su uručene diplome studentima na jednom od programa Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici koji su time stekli zvanje strukovnog inženjera.

Diplome je dobilo više od 120 inženjera različitih profila, saopštil aje Pokrajinska vlada.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević je istakao važnost ove visoke škole, koja obrazuje kadrove značajne za razvoj privrede.

„Danas je veliki dan, jer 120 inženjera dobija diplome i to nam pokazuje da je glavni put u našem društvenom napretku – put razvoja ljudskih resursa. Sve što sada stvaramo u materijalnom smislu, neuporedivo je manje od onoga što već danas i sutra imamo kroz podršku inženjerima i stručnjacima koji će stvarati novu vrednost. Sada nam je zadatak da napravimo jednu novu kopču i da sa socijalne pređemo na razvojnu, inovativnu ekonomiju. To ćemo uraditi upravo sa ljudima koji razumeju značaj inovacija, pronalazaštva i svega što ekonomisti nazivaju intelektualnim kapitalom“, kazao je Milošević.

On je naglasio da Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici predstavlja moćan resurs upravljanja takvim procesima.

„Pokrajinska vlada daje punu podršku radu svih devet visokih škola strukovnih studija čiji je osnivač, posebno onih koje školuju kadrove koji daju snažan doprinos razvoju privrede i našem budžetu. Zahvaljujući tome mi stvaramo preduslove moćnog zdravstva, kulture i drugih podsistema našeg društva.Ovo je jedan kompleksan princip koegzistiranja ljudskog kapitala i materijalnih dobara, što je agregat razvoja uspešnog društva“, rekao je Milošević.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je Grad Subotica posvećen strpljivom i dugoročnom investiranju u mlade i njihovo znanje.

„Naša je ogromna želja da imamo stručnjake koji će znati da odgovore izazovima i zahtevima složenih uslova poslovanja u gotovo svim oblastima. Upravo zbog toga, jedan od prioriteta subotičke lokalne samouprave jeste podrška obrazovanju i stvaranje uslova da mladi, obrazovani ljudi nakon završetka školovanja nađu zaposlenje u Subotici, ostanu u njoj i daju doprinos razvoju i našeg grada i naše države Srbije”, rekao je Bakić.