14. novembar 2023 13:16

Dejan Vuk Stanković: Vlast je umereni favorit, opozicija na nekim mestima nije bez šanse

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Vlast je umereni favorit, opozicija na nekim mestima nije bez šanse

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vlast je umereni favorit, opozicija na nekim mestima nije bez šanse i možemo da očekujemo vrlo dinamične političke i medijske borbe u nedeljama koje dolaze, izjavio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković i istakao da lidersku ulogu u plasiranju poruka ima vlast sa sloganom "Srbija ne može da stane", koji, smatra on, odražava njihovu želju za nastavkom politike koja je do sada vođena.

"Oni smatraju da sve što je rađeno ne treba da bude dovođeno u pitanje, i da treba da bude unapređeno na nekom novom nivou. Potencira se, kada govorimo o vlasti, ono što oni smatraju ekonomskim uspesima, to je rast BDP-a, rast zaposlenosti, rast investicija, rast na ekonomskom i socijalnom planu, koji se brani određenom interpretacijom statističkih podataka", rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, vlast želi kontinuitet u spoljnoj politici za saradnju sa svim značajnim akterima, od Evropske unije, bez euforije oko članstva, SAD, preko Rusije i Kine, do zemalja regiona gde, napominje on, Srbija treba da dominira u domenu ekonomske razmene.

"Više se potencira ta kineska karta, nego ruska, zbog toga što je Rusija izložena političkom i svakom drugom osporavanju od strane političkog zapada. U geografskom, bezbednosnom, ekonomskom smislu mi smo ipak više upućeni u saradnju sa Zapadom nego sa Rusijom, ali zbog Kosova i nekih ekonomskih aranžmana, želimo da očuvamo posebnost tih odnosa, koja se manifestuje kroz odbijanje sankcija Rusiji", naveo je on.

Stanković kaže da kampanja ne može da protekne bez negativne kampanje i bez razmene uzajamnih optužbi, i dodaje da se opozicija zalaže za diskontinuitet na različitim osnovama.

"Osnova desničarske politike diskontinuiteta je blokada evropskih integracija i veći fokus na saradnji sa Rusijom, uz retorički tvrđu retoriku po pitanju Kosova i reviziju Briselskog sporazuma, što zagovaraju DSS, Dveri, Zavetnici. Takođe veća distanca prema zemljama u regionu, apsolutna distanca prema mogućnosti partnerstva sa SAD i EU, uz neku želju da se razvijaju posebni odnosi sa Rusijom, iako niko nije objasnio kako je to moguće", objasnio je on.

Stanković navodi da postoje još dve opozicione kolone, jedna ekološka koja ponovo otvara priču o eksploataciji litijumu u Srbiji, što je, smatra on, put ka tome da se ustalasa javnost zloupotrebljavajući portugalski slučaj vezan za otkrivanje navodne korupcije oko eksploatacije litijuma.

"Najzad imate ovu treću najambiciozniju opzicionu listu, listu radikalnog diskontinuiteta koju vodi Dragan Đilas. Ona je kombinacija evro reformizma i nekog moralizma u politici, i vrlo oštro suprotstavljanje vlasti i na retoričkom planu, politika koja liči na princip 'što gore to bolje' bez izrazitog pozitivnog programa", izjavio je Stanković.

On lično smatra da opoziciji nedostaje liderstvo, jer ima više manjih lidera sa određenim uticajem na biračko telo, bez pravog protivlidera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Kako je naveo, čitava priča oko izbora liči na referendum za i protiv Vučića, koja je počela filmom emitovanim na televiziji N1 "Aleksandar Vučić: Državni gambit".

"Naprednjaci su prihvatili taj izazov referendumske kampanja za i protiv Vučića, jer u tom odmeravanju snaga, Vučić je popularniji od svoje partije i od svih političkih lidera, uključujući Ivicu Dačića. Samim tim imam utisak da je to neka vrsta startne prednosti u kampanji, kada govorimo o izborima", ocenio je on.

Kako je objasnio, ovi izbori su vrlo kompleksni, jer se ne dešavaju samo na republičkom, već i na gradskom, pokrajinskom i lokalnom nivou, što predstavlja veliki teret i opterećenje u kadrovsko organizacionom i marketinškom smislu.

Dodaje da su opozicione stranke pred velikim organizaciono akcionim izazovom kako to sve da pokriju, vlast ima neku vrstu prednosti jer su obe stranke vlasti, SNS i SPS, sačuvale organizacionu celinu koja ima neku vrstu zadržavanja starog članstva, što je još jedna prednost vlasti.

"Mislim da će ova trka biti neizvesna u nekim izbornim mestima, pre svega Beogradu, gde pozicije vlasti nisu tako čvrste kao što bi mogle da budu. Videćemo koliko je Šapić doneo novu političku vrednost u SNS. On dosta solidno nastupa kao neko ko je nov u redovima SNS-a", kaže Stanković.

Prema njegovim rečima, enigma ove kampanje su socijalisti jer, za razliku od prošlog izbornog nastupa koji je, smatra on, bio dosta dobro osmišljen u pogledu političkih poruka, ova kampanja socijalista nema tu vrstu zamaha.