22. novembar 2023 15:01

Selaković: Za 44 porodice palih boraca iz Bačke Topole biće izdvojeno 80 miliona dinara iz budžeta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Za 44 porodice palih boraca iz Bačke Topole biće izdvojeno 80 miliona dinara iz budžeta

Foto: TANJUG/MRZS

BAČKA TOPOLA - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je u Bačkoj Topoli polaganju kamena temeljca za podizanje Spomenika palim borcima ratnih sukoba i tom prlikom istakao da će 44 porodice palih boraca sa teritorije ove opštine do kraja godine primiti ukupno 80 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije.

Selaković je naveo da je činjenica da su 44 borca sa teritorije opštine Bačka Topola dala svoje živote u odbrani Otadžbine od 1990-1999. godine, da imamo 42 ratna vojna invalida, za sada 80 registrovanih boraca, govori o tome koliko je ovo za Ministarstvo nadležno za boračka pitanja, važan događaj.

On je rekao da su porodice palih boraca bile uporne i posvećene inicijativi da spomenik bude podignut, i dodao da je gradnja otpočela zahvaljujući predsedniku Skupštine opštine Bačka Topola Saši Srdiću.

Selaković je podsetio da je zahvaljujući inicijativi predsednika Vučića 2020. godine u februaru mesecu donet Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca svi oni uvaženi od strane države, kao i da su ozbiljni iznosi invalidnina, koje primaju po osnovu Zakona, počev od januara 2021. godine.

On je napomenuo da je to nešto što samog borca, bez obzira na kategoriju, postavlja na pijedestal u sistemu vrednosti, u kojima borci treba da postoje i stoje kao svetli primeri ljubavi prema bližnjima svojim i otadžbini.

Dodao je da to govori i o toj posvećenosti države, koja je zahvaljujući ozbiljnim privrednim reformama predsednika Vučića postala finansijski moćna, da može da podrži i majke sa decom, socijalno ugrožene, ali da može da podrži i svoje borce, ratne vojne invalide i porodice palih boraca.

Ministar je pozvao opštine i gradove, koji do sada nisu podigli spomenik palim borcima, da se ugledaju na primer Bačke Topole.