23. novembar 2023 12:45

Marko Miškeljin: Zabrinjava izjava šefa OEBS-a da ne postoje uslovi za održavanje izbora na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Miškeljin: Zabrinjava izjava šefa OEBS-a da ne postoje uslovi za održavanje izbora na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost rekao je danas da zabrinjava to što je šef OEBS-a rekao da ne postoje uslovi za održavanje izbora na KiM. 

"Međunarodna zajednica je ta koja ima mandat za sve to. Mandat je poveren i Euleksu i OEBS-u za neke stvari, i oni su ti koji bi trebalo da garantuju i obezbeđuju uslove za održavane izbora. S obzirom da toga nema, to nam govori o opštem stanju međunarodnog prava u čitavom svetu", izjavio je Miškeljin za Tanjug.

Miškeljin navodi da ovo nije prvi put da se flagrantno krše ljudska prava Srba na KiM, jer ni prošlog puta nije bilo dozvoljeno održavanje izbora na KiM, što, napominje on, govori u prilog srpskoj tezi da sa druge strane nema sa kim da se razgovara.

Prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih partnera unutar EU za Srbiju je Kipar, jer postoji međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, s obzirom da Kipar ima problem sa severnim delom svoje teritorije 

"Veoma je bitno da jedna članica EU apsolutno ima razumevanja za to kroz šta mi prolazimo, i isto tako pokušava da nam olakša taj evropski put, i svakako jeste jedan od najbitnijih partnera za naš put ka Evropi", naveo je on.

Govoreći o poseti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu, Miškeljin je izjavio da je bilo je poruka o daljoj saradnji i daljim razgovorima, za šta je Srbija pokazala spremnost, održavajući svoju vojnu neutralnost.