23. novembar 2023 14:30

Krstić: Skandalozno je ćutanje međunarodne zajednice na zabranu izbora na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Krstić: Skandalozno je ćutanje međunarodne zajednice na zabranu izbora na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zabrana privremenih prištinskih vlasti da omogući Srbima na prostoru Kosova i Metohije da glasaju je skandalozna stvar, a veći je skandal što međunarodna zajednica ćuti na takvo ponašanje, izjavio je danas za Tanjug marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

On je to izjavio povodom dopisa direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića Republičkoj izbornoj komisiji da je na prostoru KiM nemoguće sprovesti glasanje na izborima za narodne poslanike 17. decembra, zbog uslovljavanja Prištine da Beograd prizna jednostrano proglašenu nezavinost Kosova.

"Činjenica je da se pojave neke stidljive reakcije od strane ambasadora Kvinte, u smislu - eto nije to u redu što se tako dešava, ali niko ne preduzima ozbiljne korake da omogući Srbima to osnovno pravo, da glasaju. Srbija će se dovijati tako što će organizovati glasačka mesta na teritoriji centralne Srbije, pa će onda oni morati da putuju, što smanjuje izlaznost glasanja", rekao je on.

Krstić smatra da je to dokaz da su Srbi na KiM sredstvo za ucenjivanje i manipulaciju, kao i da nemaju tretman ljudi koji imaju zagarantovana ljudska prava.

Komentarišući izjavu predsednika Kipra Nikosa Hristodulidisa u Beogradu da je stav Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije jasan i da ne može biti promenjen, Krstić je napomenuo da Kipar ima sličan problem kao i Srbija, s obzirom na to da je deo teritorije Kipra podeljen i pripada Turskoj.

"Postoji čak i jedna zona UN koja razdvaja Turke i Grke na Kipru, i to je jedan hladni konflikt koji traje godinama i koji služi EU ne kao stvar po kojoj bi Srbija, pod istim uslovima, mogla bez uslovljavanja da se priključi EU, već kao dokaz da Srbija ne može da se priključi, jer ne žele da imaju novi Kipar u svojim redovima", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da u EU postoje zemlje koje, zahvaljujući svojim unutrašnjim razlozima, brane teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, je već godinama "slamka spasa" za Srbiju.

Krstić smatra da je jako dobro što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio Beograd i dodao da su izjave Stoltenberga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozitivne.

"Mislim da Vučić ima dobre odnose i lične odnose sa Stoltenbergom i pokušava da dovede odnose sa NATO-om na bolji nivo što je jako važno za Srbiju, NATO je trenutno jedina organizacija koja brani Srbe i srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu, bez NATO i tih vojnika ne bi bilo više ni Srba, a ni kulturne baštine", istakao je on.

Dodao je da Srbija treba da razume da je NATO njen saveznik i da je za Srbe dobro da predsednik i Vlada imaju što bolje veze i konekcije sa NATO-om.

(Kraj) min