25. novembar 2023 13:39

UNHCR: Srednjoškolci doprineli medijskoj pismenosti vršnjaka o izbeglicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNHCR: Srednjoškolci doprineli medijskoj pismenosti vršnjaka o izbeglicama

Foto: Shutterstock.com/olrat, ilustracija

BEOGRAD – Ovogodišnji ciklus projekta o inkluziji izbeglica „U njihovim patikama“ koji Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) sprovodi sa srednjoškolcima širom Srbije, danas je zvanično završen uz proglašenje najboljih rešenja.

Prvu nagradu dobio je tim Gimnazije „Sava Šumanović“ iz Šida koji je u lokalnom kontekstu uspešno demonstrirao štetnost neprofesionalnog izveštavanja o ugroženim društvenim grupama.

Na osnovu podrobne analize sadržaja u medijima i na društvenim mrežama, nagrađeni tim je organizovao seriju predavanja u lokalnim školama, snimio kratak film i osmislio digitalne kvizove i interaktivne igrice koje služe kao vežba za prepoznavanje reči i izraza ključnih za medijsku pismenost, saopštio je UNHCR.

Kako se ističe u saopštenju, u trenutku kada svako može da bez prethodne provere postavi sadržaj u javni prostor, prevashodno na društvenim mrežama, projekat koji je predložio i sproveo tim iz Šida je izuzetno aktuelan i važan.

"Na primeru svoje lokalne sredine, učenici su jasno utvrdili slučajeve manipulacije informacijama i njihovu štetnost za ljude na koje se odnose. Što je još važnije, osmislili su ceo set alatki kojima mladi ljudi mogu da provere tačnost informacija koje do njih dopiru“, navodi se u obrazloženju žirija.

Druga nagrada ove godine dodeljena je trima školama – Tehničkoj školi iz Žagubice, Tehničkoj školi iz Trstenika i Umetničkoj školi iz Užica.

Mjuzikl, recital i izložba koja je uključila brojne aktere na lokalu, aktivnosti su sa kojima su se predstavile ove škole, svaka pokazujući visok stepen razumevanja inkluzije izbeglica, kao i izbora umetničkog izraza za prenošenje ideje o važnosti pomoći prinudno raseljenima osobama široj javnosti, navodi se u saopštenju.

Po odluci, treće mesto podelile su dve škole iz Beograda – Tehnoart i Škola za dizajn.

Timovi ovih umetničkih škola uspešno su upotrebili sve prednosti vizuelne komunikacije da na jasan i upečatljiv način prenesu poruku o izazovima sa kojima se susreću prinudno raseljene osobe. Ono što je posebno značajno jeste spremnost ovih timova da u svoje aktivnosti uključe upravo ljude zbog kojih je projekat osmišljen – izbeglice.

"Osim toga, organizujući izložbe u nekim od najpopularnijih izložbenih prostora u Beogradu, škole su dodatno doprinele vidljivosti i prepoznatljivosti teme izbeglištva kod šire javnosti", navodi se u saopštenju.

Žiri je ove godine dodelio specijalno priznanje Matematičkoj gimnaziji iz Beograda, čiji tim je osmislio sajt sa svim praktičnim informacijama i savetima za decu izbeglice, koja upisuju srednju školu u Srbiji.

Projekat „U njihovim patikama“ deo je aktivnosti koje UNHCR sprovodi sa mladim ljudima u zemlji, jer duboko veruje u njihovu kreativnost i odlučnost da menjaju svet nabolje, stvarajući društvo u kojem će podjednake šanse imati svi, uključujući one koji su zbog ratova i progona bili prinuđeni da napuste svoje domove, zaključuje se u saopštenju.