1. decembar 2023 11:00

Obradović: Dolazak Lavrova odobren da bi se sačuvala multilateralnost OEBS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Dolazak Lavrova odobren da bi se sačuvala multilateralnost OEBS-a

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na Savet ministara OEBS-a u Skoplju, odobren je, u smislu preleta preko Grčke, upravo da bi se sačuvao OEBS onako kako je začet i započet, kao multilateralni evropski bezbednosni forum, ocenio je danas za Tanjug Darko Obradović iz centra za strateške analize.

Komentarišući izjavu Lavrova da je OEBS na ivici propasti, Obradović je rekao da je Lavrov sam doprineo tome da OEBS bude na ivici propasti i dodao da je Rusija prekršila sve principe OEBS-a.

"Vidi se da uništavaju međunarodne i multilateralne organizacije, a ne nude alternativu šta bi oni izgradili i kakav bi sistem oni uspostavili", smatra Obradović.

Kako je naveo, oni koji su odlučivali da dozvole prelet Lavrovu na putu do Skoplja, to su učinili iz razloga da se sačuva OEBS onako kako je začet i započet, odnosno da sačuva svoju glavnu ulogu i bude multilateralni evropski bezbednosni forum.

"Da li je pobeda Rusije, pa nije, zato što Lavrov nije na sankcijama jer je leteo i za Njujork, tako da ne vidim nikakav ustupak Rusiji njegovim dolaskom. Bugari su bili jasni, on nije odabrao Bugarsku da preleti, ali su bili jasni da hoće spisak lica i da neće dozvoliti licima koja su na sankcijama, tako da ništa od ustupaka oni tu nisu dobili", ocenio je Obradović.

Prema njegovim rečima, pogrešna je teza misliti da Rusija ima poziciju da se o svojim sferama interesa koje su, kako kaže, već prevaziđene zahvaljujući postojanju NATO-a i EU, "postavlja na ravnu nogu" i da ona deli Evropu.

"Rusija ne može više biti sagovornik po pitanju sfera uticaja ili interesa, i samim tim sa njima se nema šta razgovarati sa pozicije sagovornika koji su njegovog formata (Lavrova), mislim pre svega na Amerikance, iz razloga što Rusija ne može ništa više da ponudi za tim stolom, niti ruski postupci mogu prinuditi bilo koju evropsku državu na određene ustupke. Samim tim, tužan je geopolitički krug koji Rusija zatvara u 21. veku", zaključio je Obradović.