4. decembar 2023 11:57

Anđelković: Melonijeva svojom posetom pokazala da je važno da Vučić dobije poverenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anđelković: Melonijeva svojom posetom pokazala da je važno da Vučić dobije poverenje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković ocenio je danas da kada premijerka Italije Đorđa Meloni dođe u Srbiju u vreme izborne kampanje, ona jasno pokazuje da misli da je važno za ekonomsku i političku stabilnost i Zapadnog Balkana i Srbije, ali i šta je važno za Evropu - a to je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobije poverenje građana Srbije.

On je za Tanjug, povodom posete Melonijeve Srbiji, rekao da je Italija oduvek imala konstruktivnu ulogu kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Ja se sećam političkih stavova Italije i devedesetih godina, sećam se kako je Dini, tadašnji ministar inostranih poslova, reagovao u Rambujeu na pritisak prema Srbiji, kada ga je Olbrajtova otkačila i nije mu se obratila", naveo je on.

Anđelković podseća da je Italija kupujući 49 odsto Telekoma za 1,5 milijardi, u vreme sankcija kada je Srbija bila u velikom problemu, tada rešila ne samo pitanje razvoja Telekoma, nego i ekonomske stabilnosti i zaposlenosti u Srbiji.

Napominje da je i sadašnja uloga Italije, kao članice zemalja Kvinte, važna za političku poziciju Srbije, i u ekonomskom i u političkom smislu

"U ekonomskom znate da mi imamo skoro 4,3 milijarde robne razmene sa Italijom, da sledeće godine počinje ponovo da radi Fijat u Kragujevcu, sad sa električnim automobilima. Ali naravno i ovi pritisci koji se dešavaju kada je reč o Srbiji, mislim da je pozicija Italije tu veoma važna", ocenio je Anđelković.

Na pitanje da li može da se desi da Ohridski sporazum bude deo poglavlja 35, Anđelković je rekao da poglavlje 35 jeste vezano za razgovore Beograda i Prištine, ali isto tako, napominje on, nije bila osnova tada da će prethodni članovi, a sada klasteri, biti dovođeni u pitanje ukoliko se ne završi poglavlje 35.

Kako je objasnio, osnova i početak celog tog razgovora jeste da se ne može pristupiti EU dok se poglavlje 35 ne reši, odnosno dok se ne reše odnosi između Beograda i Prištine.

"Sada ispada da je svako prethodno poglavlje, i svaki klaster, vezan za poglavlje 35. Mi smo naučili na uslovljavanje Brisela, ali to pokazuje jedan odnos Brisela prema, ne samo Srbiji, nego prema celom Zapadnom Balkanu", naveo je on.

Anđelković kaže da Ohridski sporazum nije nikakav sporazum, već dogovor o mapi puta o tome šta sve mora da se reši, a prvo je formiranje ZSO, zatim sprovođenje obaveza koje ima Beograd.

"Drago mi je da se EU širi i prema Moldaviji i prema Ukrajini i prema Gruziji, ali to su zemlje koje nemaju ništa rešeno u teritorijalnom smislu. Gruzija ima i Abhaziju, Moldavija ima Pridnjestovlje, i to već više od 30 godina, jer tamo ta teritorija nije pod kotrolom Moldavije. U Ukrajini imamo i dan danas rat, i sad su oni spremni za početak pregovora i za pristupanje EU, a Srbiji se stalno nešto izmišlja, dodaje, docrtava, uključujući sada i Ohrdiski sporazum", izjavio je on.

Anđelković je istakao da je predsednik Vučić jasno rekao da će Srbija sprovesti sve što je prihvatila, kada je reč o francusko-nemačkom sporzazumu i Ohridskom dogovoru o mapi puta, ali da ni na koji način ne prihvata da će iz tog sporazuma proisteći da Srbija dozvoli Kosovu članstvo u UN.