8. decembar 2023 14:05

Ministarka Begović na obeležavanju 76. godine Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović na obeležavanju 76. godine Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je na obeležavanju 76. godine postojanja Instituta za međunarodnu politiku i privredu (IMPP) rekla danas da saradnja instituta sa ministarstvima i učestvovanje u kreiranju državnih strategija govore koliko je institut primenjiv i važan za državu.

"Jedan ovakav institut je uspeo da ide dalje, da ima neku viziju razvoja i zaista zaslužuje divljenje. Drago mi je da proces ide bolje nego što smo očekivali, to je zasluga zaposlenih i menadžementa", istakla je Begović.

Begović je navela da je potrebno razumeti savremeni svet iz političkog i društvenog konteksta.

"Živimo u veoma kompleksnom, nepredvidivom svetu, naše ministarstvo stoji iza toga da nam je neophodna nauka, znanje, pametni ljudi kako bi mogli da pružimo neka rešenja i predviđanja", ukazala je ministarka.

Dodala je da se institut od završetka Drugog svetskog rata bavi međunarodnom politikom, koja je danas bitnija i relevantnija za opstanak Srbije.

"Ovaj institut iza sebe ima sjajne naučne rezultate, ono što je za mene bitno nije samo teorija. Iz teorije mora da izađe praksa, iz promišljanja treba da postoji neki efekat i neka pozitivna posledica i po društvo i po državu", istakla je Begović.

Direktor instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević naveo je da je institut tokom svoje istorije od 76 godina bio oslovac Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova u naučnom promišljanju spoljne politike Srbije.

"Od osnivanja do danas institut je organizovao više od 700 naučnih skupova i objavio isto toliko studija i monografija o najvažnijim temama međunarodnih tokova i položaja naše zemlje u međunarodnoj politici", rekao je Đorđević.

Kako je ukazao Đorđević, međunarodna naučna saradnja je značajan aspekt instituta od njegovog osnivanja.

"O ovome najbolje govori podatak da se u našoj arhivi nalazi oko 100 sporazuma o međunarodnoj saradnji sa naučnim ustanovama sa svih kontinenata", izjavio je on.

Đorđević je podsetio da je na osnovu koncepta instituta nastala ideja o Pokretu nesrvstanih pre više od 60 godina.

Ambasador Egipta u Beogradu Basel Salah ocenio je da institut ima izvanredna postignuća koja su doprinela studijama međunarodnih odnosa.

"Ove godine je 76. godišnjica, to je 76 izvrsnog istraživanja u međunarodnoj politici i ekonomiji, 76 godina", istakao je Salah.

Predsednik upravnog odbora instituta za međunarodnu politiku i privredu Vladimir Cvetković rekao je da je glavni zadatak instituta da razume savremeni svet.

"On pokušava kao i svi drugi društveni instituti da predvidi šta će se dogoditi. Svi znamo da predviđanja ne uspevaju kako treba, ali tendencije se uočavaju", ukazao je Cvetković.

Predsednica Vlade Ana Brnabić uputila je čestitku za 76. godišnjicu instituta, a nakon obraćanja govornika uručena su priznanja pojedincima koji su doprineli radu instituta, kao i zahvalnica za ambasador Egipta u Srbiji.