10. decembar 2023 12:45

Pašalić: Ljudska prava treba posmatrati kroz specifičnosti okruženja pojedinca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić: Ljudska prava treba posmatrati kroz specifičnosti okruženja pojedinca

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, da se ljudska prava ne mogu posmatrati po jedinstvenom obrascu koji je isti na svim prostorima, već u skladu sa specifičnostima okruženja u kojem taj pojedinac živi.

"Postoje univerzalna ljudska prava ali se ta prava uvek moraju posmatrati sa aspekta tradicije, istorijskog nasleđa, ekonomskog statusa i mentaliteta jednog naroda, pa i našeg", istakao je Pašalić u saopštenju.

Ukazao je da se neke stvari koje se, kako je naveo, u određenim društvima mogu tolerisati kod nas ne smeju tolerisati, kao što su govor mržnje ili anonimni istupi na društvenim mrežama koji imaju za cilj samo da povrede i uvrede drugoga.

Zaštitinik građana je kao jednu od specifičnosti našeg okruženja naveo otvorenost prema ljudima drugačijeg verskog, socijalnog ili rasnog ubeđenja.

"U svemu tome moramo naći način da ljudska prava, koja predstavljaju najznačajnije dostignuće čovečanstva, posmatramo uvek kroz sopstvene potrebe, i to ne potrebe pojedinca već potrebe svih građana Republike Srbije kao društvene grupe koja ima svoje specifičnosti", naveo je Pašalić u saopštenju.