4. januar 2023 10:22

Ružić: Veliki izazov u ovoj godini je uvođenje državne mature

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Veliki izazov u ovoj godini je uvođenje državne mature

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je jedan od najvećih izazova koji očekuje ovaj resor u novoj godini uvođenje državne mature koja će se sprovoditi na nacionalnom nivou, a najavio je i pripremu projekata za velika ulaganja u univerzitetsku infrastrukturu, kao i nabavku 19.000 računara za škole.

"Veliki izazov za Ministarstvo, ali i ceo obrazovni sistem biće svakako državna matura, koju će 2023. godine u junu prvo polagati učenici koji završavaju trogodišnje obrazovne profile u srednjim stručnim školama", rekao je Ružić u intervjuu Tanjugu.

Državnu maturu učenici četvorogodišnjih škola polagaće 2024. godine, naveo je Ružić i istakao da je državna matura važna zbog učenika, jer obezbeđuje dostupnost, pravičnost i mobilnost.

 

Verujem da će mere koje smo doneli protiv nasilja u skolama dati rezultat

Nasilje je kompleksan društveni fenomen, a škole i deca nisu izolovana ostrva i nisu izuzeta od uticaja, ali verujem da će mere koje smo doneli dati rezultate, rekao je Branko Ružić.

"Da bi se primenile predložene mere potrebno je izvesno vreme, kako bismo izmenili neophodne propise. Najbrže će ići promene pravilnika, ali kada je reč o izmeni zakonskih rešenja potrebno je ispoštovati određene rokove i procedure, koje ne zavise samo od Ministarstva prosvete", rekao je Ružić u intervjuu Tanjugu.

Dodaje da će ministarstvo na čijem je čelu dodatno učvrstiti i ojačati saradnju sa drugim insitucijama i ministarstvima - za brigu o porodici i demografiji, zdravlja, pravde, MUP-om i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje su takođe veoma važne za prevenciju i reagovanje na ove negativne pojave.