9. januar 2024 10:54

Kojčić: Problem je što Dejtonski sporazum ruše oni koji su ga napravili

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kojčić: Problem je što Dejtonski sporazum ruše oni koji su ga napravili

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas da je, kada je reč o BiH, problem to što Dejtonski sporazum, koji podrazumeva da postoje dva entitetata i tri naroda, ruše oni koji su napravili taj sporazum.

Kojčić je za Tanjug rekao da je rušenje Dejtonskog sporazuma počelo 1997. godine uvođenjem Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Dodaje da je pre Kristijana Šmita visoki predstavnik bio Valentin Incko, koji je, kako kaže, bio antisrpski raspoložen, ali nije koristio ta Bonska ovlašćenja do poslednjeg momenta pre nego što će napustiti svoj mandat u BiH.

"Njima nije u interesu objektivnost, istina, nije im u interesu da se obave egzaktna istraživanja, nego im je samo bilo u interesu da ponovo stanu na stranu politike Alija Izetbegovića, kasnije njegovog sina Bakira Izetbegovića", kaže Kojčić.

Podseća da su na samom potpisivanju Dejtonskog sporazuma 1995. godine u Parizu bili prisutni i bivši predsednik SAD Bil Klinton, kao i nekadašnji predsednik Francuske Žak Širak, koji su, smatra on, tretirali Dejtonski sporazum kao jedan provizorijumk i dodaje da su oni posle stali na stranu Alije Izetbegovića, kako bi na "fin" način bilo ostvareno sve ono za šta je tadašnja muslimanska, kasnije bošnjačka, strana pokrenula građanski rat u BiH.

Komentarišući saopštenje američke ambasade u Sarajevu, koja je, povodom jučerašnjeg preletanja dva borbena aviona F-16 iznad BiH, navela da je cilj bio da se pokaže opredeljenost SAD da osiguraju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da Vašington neće stajati po strani dok se osporavaju Dejtonski sporazum i institucije BiH, Kojčić je rekao da pristrasnost politike SAD kada je u pitanju srpski narod prelazi svaku granicu koja se može istrpeti.

Dodaje da se niko u Republici Srpskoj nije uplašio zbog preletanja tih aviona i ocenjuje da SAD moraju generalno da menjaju svoju politiku prema srpskom narodu u celini.