23. januar 2024 14:16

Mihailo Jovanović: Trogodišnji IPA projekat počinje u drugom kvartalu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Trogodišnji IPA projekat počinje u drugom kvartalu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Trogodišnji IPA projekat, vredan 1,5 miliona evra, kojim se obezbeđuje finansiranje aktivnosti iz akcionog plana medijske strategije, počeće da primenjuje u drugom kvartalu ove godine, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je, na sastanku radne grupe za izradu akcionog plana za sprovođenje medijske strategije, podsetio da je resorno ministarstvo prošle godine programiralo taj IPA projekat, čiji je implementator OEBS.

Na sastanku se razgovaralo o izradi akcionog plana za primenu "Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji od 2020. do 2025. godine", u periodu od 2024. do 2025. godine, kao i daljim koracima radi potpune primene medijske strategije, navodi se u saopštenju. 

"U godini za nama usvojen je Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elekronskim medijima čime smo ostvarili jedan od primarnih ciljeva Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. Donošenjem ovih zakona, u čijem kreiranju su veliki doprinos dala novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodni partneri – Misija OEBSa, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ambasada Norveške i Fondacija Konrad Adenauer, napravljen je veliki korak ka daljem unapređenju medijske scene u Srbiji, na čemu je Srbiji čestitala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ističući da je urađen značajan reformski posao", rekao je Jovanović.

Ocenio je da je u daljoj primeni medijske strategije bitno donošenje akcionog plana za period 2024-2025 i dodao da očekuje da primena odredbi Zakona o javnom informisanju koji se tiču projektnog sufinansiranja, kao i rad na preostalom Zakonu o javnim medijskim servisima, budu među glavnim aktivnostima u novom akcionom planu.

Najavio je da će tokom februara Ministarstvo informisanja i telekomunikacija sprovesti obuke za zaposlene u jedinicama lokalnih samouprava, kod izdavača medija, kao i za ljude koji će se prijavljivati za članove komisija, a u vezi sa novim zakonskim rešenjima koja se odnose na postupak projektnog sufinansiranja.  

Osim članova radne grupe, predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, sastanku su prisustvovali i partneri iz Misije OEBS, Delegacije EU, Ambasade Norveške i Fondacije "Konrad Adenauer", koji sa Vladom Srbije i medijskim i novinarskim udruženjima rade na procesu implementacije medijske strategije i na svim pitanjima od značaja za medijsku zajednicu.