28. januar 2024 13:52

Dejan Vuk Stanković: Problem srpske političke scene je ekstremna raznovrsnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Problem srpske političke scene je ekstremna raznovrsnost

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da je problem srpske političke scene ekstremna raznovrsnost i iste ili slične poruke u toj raznovrsnosti i naglasio da "izbori moraju da razdvoje one koji imaju političku relevantnost od onih koji je nemaju".

"Biće teško zadržati tu raznovrsnost do 2027. godine, ako mandat bude trajao do kraja, jer vi sad treba da opstanete kao vanparlamentarni subjekt. Treba da zadržite motivaciju svog članstva i da razvijate infrastrukturu, da pronalazite kanale komunikacije putem medija, koji su mnoog dostupniji kada ste u parlamentu", rekao je Stanković za Tanjug.

Istakao je da su protekli izbori objektivno bili referendumski.

"Ako analizirate diskurs dominantne opozicione grupacije i tu pre svega mislim na onu koja je dominantna u medijima, a to je Srbija protiv nasilja, onda je jasno da je tu glavni motiv negativna opsesija Vučićem i da će oni forsirati priču 'za' i 'protiv' Vučića, jer im je tako lakše da polarizuju biračko telo", kazao je Stanković.

Ocenio je da su, ako de statsistički posmatraju rezltati izbora, oni time Vučiću omogućili "šut na prazan gol".

"Opozicija nije loše prošla, ali je izgubila", istakao je Stanković.

Stanković je dodao da je opoziciona lista Srbija protiv nasilja potrošila i proteste i priliku za traženje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Bojim se da ako oni nastave sa ovakvim avanturama, kao što su ovi protesti ispred RIK-a i ako se ne smire u narednih šest meseci da su već izgubili izbore 2027. godine", rekao je Stanković.

Analizirajući opozicione liste, Stanković je istakao da je adut Čedomira Jovanovića brend koji ima njegova partija.

"Jovanović je ipak naslednik neke partije, koja postoji od 1992. godine. Nije to ni približno ona stranka koja je bila na vlasti 2000-ih godina, ali kako se on vratio 2022. godine, postoji poverenje nekadašnjih pristalica koji su odlučili da ga ponovo akredituju i daju mu glasove", kazao je Stanković.

Stanković smatra da je Miloš Jovanović došao do krajnjih granica.

"On je za većinu birača jedan čovek u srednjim godinama, pristojnog izgleda, opoziciono nastrojen sa patriotskom retorikom. Ja lično mislim da je on došao do svojih limita i da dolazi u poziciju stagnacije", zaključio je Stanković.