3. februar 2024 17:38

Dujmović Rosić: Novi saziv Skupštine sačekaće novi logo i Knjiga standarda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dujmović Rosić: Novi saziv Skupštine sačekaće novi logo i Knjiga standarda

Foto: Shutterstock.com/saiko3p, ilustracija

BEOGRAD - Novi 14. saziv Narodne skupštine sačekaće novi logo parlamenta, ali i Knjiga grafičkih standarda, a prema rečima rukovodioca Grupe za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine Vesne Dujmović Rosić, novim izgledom loga se nije odstupalo od starog rešenja, već su urađene određene korekecije u vidu promena arhitektonskih segmenata u okviru spoljašnjeg izgleda zgrade zdanja.

Promene su vidljive u izgledu spoljašnosti zgrade parlamenta koja je, kako kaže, u plavoj boji sa okvirom koji je sačuvan iz prethodnog perioda, a to je elipsa u zlatnim bojama.

"Sa novim izgledom logotipa Narodne skupštine logičan sled je bila i izrada Knjige grafičkih standarda. Knjiga je priručnik za primenu i aplikaciju logotipa Narodne skupštine, simbola i naziva Narodne skupštine i jasno definiše način primene logotipa u poslovnoj i službenoj korespondenciji", rekla je Dujmović Rosić za Tanjug.

Logo se, prema njenim rečima, može naći u svim štampanim formatima, kao i u elektronskim aplikacijama.

"Knjiga grafičkih standarda za cilj je imala da objedini sve segmente komunikacije, a ideja je bila da poruku koju šaljemo ima jednaku i jedinstvenu vrednost i prepoznatljivu vrednost", rekla je ona.

To znači da će svih 250 narodnih poslanika sada na primer, na memorandumu sa već prihvaćenim logotipom, šalju svoja pisma, koverte, a i vizit karte će biti apsolutno iste, kao i potpisi na signaturi prilikom slanja mejla.

"Na inicijativu predsednika i generalnog sekretara Narodne skupštine oformljena bila je oformljena radna grupa zaposlenih iz stručne službe Narodne skupštine koji su radili na knjizi standarda", navela je Dujmović Rosić.

Podsetila je da je, kako je to nedavno rekao i predsednik parlamenta Vladimir Orlić, radi dostojnog odnosa prema instituciji skupštine, objavljena i monografija Narodne skupštine na 87. rođendan zgrade 20. oktobra.

"Prošle godine 20. oktobra, Narodna skupština je promovisala po prvi put monografiju koja je uključila tri različita segmenta lepote i vrednosti upravo ove zgrade", rekla je ona.

Monografija Narodne skupštine pod nazivom "Ogledalo volje naroda" sadrži istorijske i kulturne vrednosti zdanja.