5. februar 2024 16:52

Društvo sudija pozvalo VSS da omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Društvo sudija pozvalo VSS da omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja

Foto: Shutterstock.com/Yavda, ilustracija

BEOGRAD - Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da sa javnošću deli zabrinutost i razočaranje što ni posle 25 godina od počinjenog zločina počinilac/počinioci ubistva Slavka Ćurivije nisu privedeni pravdi, što, kako navode, ukazuje da institucije države koje su za to bile zadužene, policija, javno tužilaštvo i sud nisu ispunile svoj zadatak.

Društvo sudija Srbije pozvalo je u saopštenju Visoki savet sudstva (VSS) da, u skladu sa svojom ustavnom dužnošću da jemči i obezbeđuje nezavisnost sudija i sudova, omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja i da objasni javnosti da sudije ne sude prema očekivanjima, već prema dokazima.

Društvo sudija Srbije navodi i da je u pravnoj državi, u situaciji kad dokazi ne ukazuju na nesumnjivu krivicu okrivljenih, dužnost suda da donese oslobađajuću presudu.

Dodaju da javnost opravdano može postaviti pitanje ko je tu podbacio, ali smatraju da je nedopustivo da za to čine odgovornim sudije koje su donele oslobađajuću presudu za osobe koje su, kako navode, "bile optužene za taj zločin čak i pre nego što je javnost upoznata sa razlozima za njeno donošenje".

Društvo sudija ukazuje da sud sudi na osnovu dokaza koje prezentuje javno tužilaštvo, a koje prikuplja policija.

Dodaje se i da je komentarisanje sudskih odluka i izražavanje nezadovoljstva njihovim donošenjem dozvoljeno, ali naglašava da takvo komentarisanje mora biti u vezi sa postupanjem i argumentacijom suda, a ne prosto izražavanje nezadovoljstva ishodom sudskog postupka.