7. februar 2024 17:09

Zoran Milivojević: Značajno je što će sednica SB biti otvorena da bi se čuli argumenti Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milivojević: Značajno je što će sednica SB biti otvorena da bi se čuli argumenti Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da je za Srbiju veoma važno što je uvažen njen zahtev da se održi hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kao i da je veoma značajno to što će ona biti otvorenog karaktera i omogućiti da se argumenti Srbije čuju i prenese u kojoj meri je ugrožen mir i bezbednost Srba na KiM.

"Srbija je ubrala jedan važan poen kada je reč o KiM, jer se sednica zakazuje na osnovu zahteva Srbije po prirodnom pravu i što se zakazuje iz nadležnosti Saveta bezbednosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija. To znači da je stanje na KiM dosta složeno i da preti miru i stabilnosti, a da je SB, koji je primarno nadležan za mir i bezbednost na KiM, pozvan da o tome raspravlja", rekao je Milivojević za Tanjug.

Dodao je da će otvorena sednica omogućiti da se argumenti Srbije najšire moguće plasiraju, da se situacija na KiM prenese izvorno - onako kakva je, kao i u kojoj meri je ugrožena bezbednost i mir.

"Efekti te sednice bez obzira na njihov ishod se već time postižu. Izuzetno važno je to da je KiM i dalje u nadležnosti UN i SB UN i da je rezolucija 1244 na snazi i obavezujuća", dodao je Milivojević.

Ocenio je da su i zapadne države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova prihvatanjem sednice pokazale da nisu zadovoljne politikom koju prištinske vlasti sprovode i politikom koju premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da nametne Srbima na KiM.

"To je jedna novina koja će proizvesti u narednom periodu u nekom smislu promenu stava zapadnih zemalja u odnosu na Kurtija i njegovu politiku i stvoriće prostor za nove argumente kada je reč o nastavku pokušaja političkog rešavanja kosovskog pitanja. Ne treba očekivati promenu stava oko priznanja, ali svakako promenu stava oko traženja političkog rešenja", ocenio je Milivojević.

Dodaje da zapadne zemlje prepoznaju da je važno imati dijalog sa Beogradom i da realizacija njihovih strateških ciljeva nije moguća bez Beograda.

Naglašava da će SB sasvim sigurno imati neke zaključke, u nekoj formi - u smislu saopštenja ili rezimea debate.

"U svakom slučaju, sama činjenica da se održava hitna sednica mora da proizvede nekakvu reakciju. Ja očekujem naravno da će svi akteri da iznesu svoje stavove. Treba očekivati da stalne članice Saveta bezbednosti, dakle i Rusija i Kina, podrže stavove Srbije. Da podrže ocene iz tih zahteva. Očekujem to recimo i od Alžira koji nije priznao nezavisnost Kosova", rekao je Milivojević.

Naglasio je da s druge strane očekuje da SAD, Francuska, Velika Britanija, Japan, Slovenija i Južna Koreja podrže potrebu za deeskalacijom i afirmacijom dijaloga i traženje političkog rešenja kroz mehanizam posredovanja Evropske unije.

"Očekujem da se svi zakunu, da tako kažem, u potrebu da KFOR vrši svoju funkciju i da bude garant bezbednosti i stabilnosti. Očekujem zalaganje SB da se što hitnije uspostave sve mere i mehanizmi za punu zaštitu mira i bezbednosti na tom prostoru, uključujući i neku vrstu zaštite srpskog naroda", rekao je Milivojević.