17. februar 2024 12:11

Petar Milutinović: Postoje bolji kandidati od Bajdena i Trampa na izborima u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Milutinović: Postoje bolji kandidati od Bajdena i Trampa na izborima u SAD

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije rekao je danas da postoje bolji kandidati od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i Donalda Trampa na predstojećim izborima u SAD, kao i da će na rezultate pretežno uticati mladi ljudi koji prvi put glasaju.

On je ocenio da u svetu postoji trend vladavine starijih ljudi, koji su pripadnici hvadnoratovske ere.

"To je sada nešto što je praktično postalo mejnstrim u svetskoj politici, da vi imate ove ljude koji su iskusni, i zbog toga što su iskusni oni treba da učestvuju u visokoj politici, ali to i ne mora da bude uvek tako", rekao je Milutinović za Tanjug.

On je ocenio da je aktuelni predsednik SAD Bajden ima velik probleme sa pamćenjem.

"Jedan američki advokat je dao tezu da on ne može da snosi nikakvu sudsku krivičnu odgovornost, jer nije mentalno sposoban, ne postoji volja sa njegove strane kao mentalno nesposobnog da nešto učini pa onda da se smatra krivično odgovornim za to", naveo je Minutinović.

Takođe, dodao je da su oba kandidata apsolutno nepopularna u SAD.

Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta je ocenio da Bajden ima najbolje rezulatate od svih kandidata Demokratske stranke, i da je to bio i njegov glavni adut izborne 2020. godine.

"U Americi kada pravite neku političku strategiju, u suštini istražujete sve moguće opcije. I ono što je razlog zašto se demokrate drže Bajdena je što ima najbolje brojeve kod demokrata. Baza ga je na kraju izglasala. On je kandidat koji je uvek potcenjivan, ali na kraju iznese tu pobedu i uvek je svaka Bajdenova kampanja haotična, da bi na kraju u fotofinišima bila relativno uspešna", rekao je Milić.

Dodao je da je Bajden kao kandidat ima prednost u odnosu na Trampa zato što može da komunicira s nekim slojevima stanovništva u odnosu na sve ostale kandidate demokrata koji deluju suviše elitistički i snobovski.

Milić dodaje da Bajdenu kao protivkandidat najviše odgovara Tramp, pošto se u toj situaciji radi o maloj razlici u broju godina.

Ocenio je da kandidat Tramp ima tvrdu bazu podržavalaca koja iznosi dve trećine republikanske partije, i da do šire podrške teško dolazi.