19. februar 2024 15:00

Linta: Obijanje parohijskog doma u Bjelovaru šalje poruku da Srbi nisu dobrodošli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Obijanje parohijskog doma u Bjelovaru šalje poruku da Srbi nisu dobrodošli

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da obijanje parohijskog doma u Bjelovaru, u kojem živi sveštenik Stefan Maksimović sa svojom porodicom, šalje poruku da Srbi nisu dobrodošli i da im je je najbolje da se isele.

Linta je istakao da sveštenik Maksimović i njegova porodica, kao i preostali Srbi u Bjelovaru imaju sve veći osećaj straha, neizvesnosti i nesigurnosti, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

"Policija je izvršila uviđaj, ali nije realno očekivati da će pronaći počinioce i privesti ih pravdi kao što to nije učinila u slučaju ispisivanja ustaških i nacističkih simbola, i mnogih drugih vandalskih činova prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima širom Hrvatske", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Savez Srba iz regiona podseća da su nepoznati počinioci su u subotu u poslepodnevnim časovima provalili u parohijski dom, isprevrtali stvari i uzeli veću količinu novca, kao i sav nakit.

Oni dodaju da se novi vandalski čin desio se samo dva meseca nakon što je crkva Svete Trojice ispisana ustaškim i nacističkim simbolima.

Apeluju na međunarodnu zajednicu da traži od hrvatskih vlasti da spreče ovakve incidente, jer nadležni organi, kako navode, ne preduzimaju konkretne korake.