27. februar 2024 13:14

Dragiša Mijačić: Ova godina ključna za očuvanje mira i bezbednosti između Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Ova godina ključna za očuvanje mira i bezbednosti između Beograda i Prištine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je danas, na godišnjoj konferenciji Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 „U susret Sporazumu” u Beogradu, da je ova godina ključna za očuvanje mira i bezbednosti između Beograda i Prištine, kao i za očuvanje odnosa između dva društva za budućnost.

"Godina 2024. je još izazovnija zbog izbora u EU i SAD i postavlja se pitanje kako očuvati mir u tom vakuumu", konstatovao je Mijačić.

Istakao je da je konferencija organizovana na godišnjicu Briselskog sporazuma o implementaciji između Beograda i Prištine.

"Očekivali smo da će on doneti mir i stabilizaciju, naročito u srpskim sredinama, ali nažalost, nije doprineo stabilizaciji. Celu godinu smo izgubili zbog bojkota izbora na severu Kosova, sa dešavanjima oko opštinskih objekata na sredinama na severu kosova, Banjske. Politički dijalog zapao je u ćorsokak i ne može da iznedri pozitivan pomak, čak i u dijalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", konstatovao je Mijačić.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković izjavila je da su se poruke EU, tokom godina pregovaračkog procesa, promenile i da je sada jasno da je primarni interes Unije bezbednost.

Ona je istakla da zemlje regiona pokušavaju da nađu izgovore za nesprovođenje reformi i da krivicu prebace na EU.

"Zaboravili smo šta su dva osnovna cilja pregovaračkog procesa, a to su reformski procesi, bez kojih nećemo biti bolje, prosperitetnije i bogatije društvo. Drugi razlog zašto EU nema alternativu je što je to jedini način da se dođe do trajnog mira", poručila je Selaković.

Aleksandra Šanjević iz Fondacije za otvoreno društvo Zapadni Balkan ocenila je da situacija na terenu na KiM nije kakva bi trebalo da bude.

"Kao da imamo dobru volju kada treba potpisati, ali kada dođe do implementacije dođe do situacija koje pogoršavaju stvari. To nas uverava da dijalog Beograda i Prištine nikada ne može biti precenjen. Konstruktivnni dijalog nema alternativu", poručila je Šanjević.

Na konferenciji su učestvovali i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, narodni poslanik Šaip Kamberi, otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji Fatih Akcal, Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka, Marigona Šabiju sa Kosova i drugi.