28. februar 2024 10:17

Vesić: Konsultacije korak bliže formiranju vlade, o sastavu odlučuje mandatar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Konsultacije korak bliže formiranju vlade, o sastavu odlučuje mandatar

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Konsutacije predsednika Republike Aleksandra Vučića sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament, korak su ka formiranju nove vlade, posle čega će predsednik saopštiti ime mandatara, a koji će, s obzirom na izborni rezultat, očekujemo da će biti iz Srpske napredne stranke, izjavio je član Predsedništa SNS Goran Vesić.

"Kada naša stranka bude predložila mandatara, a predsednik prihvati predlog i dodeli mandat tada možemo da govorimo i o sastavu vlade i o tome koje će je stranke činiti. Siguran sam da će predsednik dodeliti mandat kandidatu SNS, jer je lista oko naše strane, 'Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane', osvojila apsolutnu većinu glasova građana i ima najviše poslanika, pa je prirodno da mi i predložimo ko će voditi buduću vladu", rekao je Vesić za TV Prvu.

Na pitanje o eventualnom ulasku nekih drugih stranaka u vladu, Vesić je naveo da je SNS uvek do sada okupljala koalicione partnere, i kada matematički nisu bili potrebni za većinu, jer je politika SNS, kao državotvorne stranke da, zbog teških vremena koja slede, postoji što širi konsenzus, zbog čega je upravo važan i Pokret za narod i državu.

"A koje će stranke i ličnosti činiti vladu, odlučiće mandatar", dodao je Vesić.

Ponovio je i da je Pokret za narod i državu odgovor predsednika Republike Aleksandra Vučića i države na teška vremena koja čekaju Srbiju, koja je pod velikim spoljnim i unutrašnjim pritiscima, pre svega po pitanju Kosova i Metohije, jer mora postojati jedinstvo oko najvažnijih državnih i nacionalnih ciljeva.

"Pritisci cu veliki, posebno u vezi sa statusom KiM. Nestabilna su vremena, rat u Ukrajini i dalje traje, bez naznaka da će se završiti. Srbija mora da bude ujedinja oko najvažnijih državnih ciljeva, što ne znači da treba da mislimo isto, već da o najvažniji pitanjima za zemlju imamo jedinstven stav", rekao je Vesić.

To su, navodi, pitanja Kosova i Metohije, vojne neutralnosti zemlje, samostalnosti i nezavisnog odlučivanja Srbije, ali i nastavak izgradnje zemlje, kroz gradnju puteva i pruga.

"Sve što je interes svih građana, bez obzira na stranke, treba da bude naš cilj, da jednom imamo konsenzus po najvažnijim državnim pitanjima", podvukao je Vesić.

Naveo je i da je otvaranje fabrike "Nestle" u Surčinu, u ponedeljak, na čemu su dugo radili Grad Beograd, dok je on bio na funkciji kao zamenik gradonačelnika, i kabinet predsednika Srbije - najbolji primer kako zajednički rad na privlačenju investitora doprinosi ekonomskom razvoju, kroz otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje ljudi.

Vesić je poručio da nema važnijeg nacionalnog interesa od ekonomskog razvoja Srbije.

"Samo ekonomski snažna zemlja može da ostvaruje svoje ciljeve, da zaštiti Srbe gde god da žive. Ekonomski slaba Srbija ne može ništa da učini i zato je najvažnije nastaviti privredni i ekonomski razvoj, kako bismo imali snage da ostvarimo sve naše druge ciljeve", zaključio je Vesić.