29. februar 2024 18:08

Vučić: Cenimo prijateljstvo sa CAR i što poštuju teritorijalni integritet Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Cenimo prijateljstvo sa CAR i što poštuju teritorijalni integritet Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom i zahvalio predsedniku CAR Fostenu Arkanžu Tuaderu što ta zemlja čvrsto poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije.

"To je za nas od izuzetnog značaja. Time poštujete naravno i poziv Ujedinjenih nacija i rezolucije koje su izglasane u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik Tuadera mi je rekao - poštujemo Srbiju, koja nam je prijatelj, ali mi to radimo i zbog sebe, kao i zbog poštovanja međunarodnog javnog prava, zbog svakoga ko želi da zaštiti svoj integritet i svoje pravo da bude svoj na svome", naveo je Vučić posle sastanka.

Što se Republike Srbije tiče, naglasio je, uvek će podržavati u punoj meri teritorijalni integritet Centralnoafričke Republike.

"Na to možete da računate. Za nas je Centralna Afrička Republika važna i zbog toga što mi imamo 71. pripadnika naše vojske na teritoriji Centralnoafričke Republike u okviru operacije, misije MINUSCA. Verujem da je i to dobar pokazatelj i dobar primer kako možemo da pomognemo na najbolji mogući način našim prijateljima. Oni su to mogli da vide, kako i na koji način mogu da uspostave i vojne bolnice", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje od prioritetnog značaja, kao i da će dati sve od sebe da razvija dubinu različitih odnosa sa CAR i drugim afričkim zemljama.

"Ponosimo se nasleđem sa afričkim kontinentom, prve međudržavne sporazume smo napravili 1968. i 1972. godine", rekao je on nakon sastanka sa predsednikom CAR u Beogradu.

On je istakao da je sada vreme da se ti sporazumi obnavljaju, ali pre svega da delima pokažemo da možemo da radimo.
Izrazio je uverenje da će pod rukovostvom predsednika Tuadere i njegovih saradnika CAR iz jedne od najsiromašnijih zemalja vrlo brzo krenuti putem velikih uspona i uspeha.

Vučić je poručio da će Srbija uvek pomoći CAR.

"Mi imamo ogroman respekt prema vama, veliku zahvalnost. Ja znam koliko vi razumete geopolitičku situaciju bolje od većine političara širom sveta i mogao sam mnogo toga i da naučim danas od vas. Ali sam vam posebno, predsedniče, zahvalan na otvorenost i na tome što verujete i u srpske naučnike i u znanja naših ljudi u različitim oblastima", rekao je Vučić.

Podsetio je da je još iz perioda predsednika Tita i predsednika Bokase postojala saradnja kada smo gradili tamo najveći i najlepši stadion, kao i  hidroelektrane i druge važne objekte. 

Vučić je naveo da i u budućnosti možemo da uradimo mnogo toga od obostranog i zajedničkog interesa.

"Verujem da u svim drugim oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja do saradnje u oblasti odbrane možemo da postignemo veoma značajni rezultat. I ja bih zamolio vas, poštovani gospodine predsedniče, da taj naš diplomatski kontakt kroz sve institucije, kroz sve organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i da možemo jedne drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da će Srbija uskoro, tokom ove godine imati tri redovne linije do Narodne Republike Kine, kao i tri stalne linije do Sjedinjenih Američkih Država stalne.

Podsetio je da već imamo dve linije, do Njujorka i Čikaga i dodao da ćemo imati i do Majamija. 

Dodao je da razmišljamo da napravimo, kako je rekao, brzu liniju i do Seula.

Vučić je rekao da je cilj da nađemo avione kojima ćemo moći da idemo i u  centralnu i južnu Afriku, u narednih godinu dana.

"I verujem da ćemo tada i sa Centralnom Afričkom Republikom biti neuporedivo bolje povezani, kao i sa mnogim drugim našim prijateljskim zemljama u centralnoj i južnoj Africi. Još jednom dragi prijatelju, hvala na poseti. Uvek ste dobrodošli i želim vam da se ovde u našoj Srbiji osećate kao pod svoje kuće. Ja mislim da ne postoji ni jedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi i blago naklonog odnosa gleda na afrički kontinent kao što je to Srbija", zaključio je Vučić.