17. mart 2024 17:57

Aleksandra Kolaković: U pogromu 2004. uništena riznica srpskog identiteta na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Kolaković: U pogromu 2004. uništena riznica srpskog identiteta na KiM

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Aleksandra Kolaković iz Instituta za političke studije izjavila je danas da je 17. i 18. marta 2004. godine na teritoriji Kosova i Metohije uništena i sama riznica srpskog identiteta, brisanjem spomenika i materijalnog i nematerijalnog nasleđa.

Kolaković je za Tanjug povodom 20. godišnjice martovskog pogroma rekla da su tada uništeni spomenici srpske srednjovekovne države - dinastije Nemanjića, ali i prestoni grad Prizren.

"Možda i nemamo prave podatke o svemu tome, ali ono što mi sada možemo da vidimo jeste da je to bio jedan smišljeni napad koji je trebalo da pomogne albanskoj strani na Kosovu i Metohiji da izdejstvuje svoju nezavisnost. Sa druge strane to nije samo pitanje srpsko-kulturno-istorijsko to je i Evropsko kulturno-istorijsko nasleđe,", navela je Kolaković.

Kolaković je istakla da albanska strana do sada nije učinila ništa da te spomenike sada rekonstruiše, restaurira i da finansijski podrži.

Dodala je i da je pogromom sa prostora KiM nestalo i nematerijalno nasleđe, jer su sa ljudima koji su iseljeni sa ovog prostora nestale i njihove lokalne specifičnosti, a što je na kraju dovelo do toga da sada više nema srpskih zajednica u većim gradovima poput Prištine i Prizrena.

Ipak, naglašava da se na ovom pitanju može raditi i da bi se time jačali i srpski argumenti koji se tiču položaja Srba na KiM.

"Dakle na unutrašnjem planu mi često zaboravljamo i često nismo ni svesni vrednosti svega toga što u stvari predstavljaju te crkve i manastiri, i da oni izlaze iz religijskog okvira, te da nisu vezani samo za srpsku, već i za svetsku i evropsku istoriju", reka je ona.

Ocenila je da je pogrom zapravo bio strategija za aktuelizaciju pitanja nezavisnosti tzv. Kosova, a da kulturno-istorijsko nasleđe, koje albanska strana nastoji da prisvoji, igra bitnu ulogu u tome.

"U izgradnji svake države i državnosti, u ovom slučaju sad takozvane, to je prosto cilj. Ti elementi koji uključuju kulturno-istorijsko nasleđe su izuzetno bitni jer oni označavaju identitet, istoriju, označavaju kontinuitet i naravno u ovom slučaju oni negde pokušavaju na tim temeljima dalje izgrade čitav proces - odnosno da ga dovedu do kraja", rekla je ona i dodala da je zbog toga bitno da se srpska strana aktivira u međunarodnim institucijama, a naročito u UNSCO-u.