19. mart 2024 10:08

Vladimir Đukanović: Izbori u Rusiji protekli bez ikakvih nepravilnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Đukanović: Izbori u Rusiji protekli bez ikakvih nepravilnosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i član delegacije Skupštine Srbije koja je pratila izbore u Rusiji, Vladimir Đukanović, izjavio je danas da nije bilo nikakvih nepravilnosti na predsedničkim izborima u Rusiji, istakavši da je glasanje bilo potpuno demokratsko.

"Mi smo išli u svojstvu posmtrača, imate tačno određene i zakonom propisane nadležnosti šta imate pravo da gledate. Obišli smo preko dvadesetak biračkih mesta za tri dana, ogroman je grad pa nije lako obići više biračkih mesta. Potpuno demokratski izbori, potpuno slobodno izjašnjavanje i jedno izvanredno unapređivanje izbornog procesa", objasnio je on za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je za Evropsku uniju i tzv. kolektivni Zapad izborni proces u Rusiji bio nefer i nepošten, Đukanović je rekao da je tako zato što oni gledaju po sebi jer, prema njegovim rečima, "ako negde postoje nedemokratski izbori to je na Zapadu, poput američkih izbora koji su klasičan primer nedemokratskih pokradenih izbora".

"Ako bismo uzeli za primer američke izbore, to je klasičan primer nedemokratskih izbora, pokradenih, lopovskih izbora, a da ne govorim o zemljama Zapadne Evrope. Ruski izbori, kako god to delovalo, su sunce slobode i demokratije za zapadne izbore", istakao je on.

Kako je objasnio, EU i Zapadu smetaju ruski izbori zato što su oni učinili sve da naruše ruskog predsednika Vladimira Putina, jedinstvo Ruske Federacije, i da sankcijama nešto učine prema Rusima, što se, dodaje on, očigledno pokazalo kao kontraproduktivno, jer kada izađe 76 odsto ljudi da glasa, od toga 88 odsto da glas Putinu, onda je jasno da je kod ruskog naroda postignuto svenarodno jedinstvo.

Đukanović kaže da, iako su Rusi umorni od sukoba u Ukrajini i spremni su da razgovaraju i pregovaraju, oni ne planiraju da popuste ni milmetar po pitanje Ukrajine i spremni su da uđu u sukob sa NATO-om, ukoliko to bude potrebno.

"Pričali smo sa jednim zvaničnikom, da ne otkrivam ime, i pitali smo ga šta ako Zapad zaista pošalje trupe. Onda je on nama rekao da je to blef i da neće poslati trupe, ali smo mi pitali hipotetički 'šta ako pošalju', a on je rekao 'pobićemo ih sve do poslednjeg'. Vrlo su tu rigidni i ne pada im na pamet da posustanu, to je ono što mene najviše plaši", izjavio je Đukanović.