30. april 2024 11:42

Dragoljub Kojčić: Poseta Si Đinpinga važna za Srbiju i ekonomski i politički

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić: Poseta Si Đinpinga važna za Srbiju i ekonomski i politički

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Dragoljub Kojčić izjavio je danas da je dolazak predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju 7. maja, važan za Srbiju iz političkih razloga jer veliki deo sveta prepoznaje u Srbiji zemlju koja brani svoje interese i dostojanstvo na najvišim humanističkim principima istine, prava i pravde.

"Sa druge strane tu su i ekonomski interesi, oni su uključeni u mnoge infrastrukturne radove u našoj zemlji. Kina je zemlja bez koje neće moći da se računa na budućnost svetskih međunarodnih političkih odnosa na principu pravde", poručio je on u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, osim principa vojne neutralnosti, Srbija ima princip političke autonomije što znači da je slobodna, da sarađuje i da prepoznaje kao prijatelja svakoga ko pokazuje da prima otvorenu ruku i pruža svoju, kao i svakoga sa kim ima interes da sarađuje.

Govoreći o glasanju u Komitetu ministara Saveta Evrope o članstvu tzv. Kosova, a koje se očekuje da će biti 16. maja, Kojčić je rekao da politički Zapad koji u ovom trenutku diktira ovaj proces previđa to da moderni politički odnosi ne mogu da se redukuju samo na preglasavanje jer demokratija počiva i na vladivini prava.

Kako je naglasio, ne može da se kaže da je tzv. Kosovo na temelju prava postalo kandidat za članstvo u SE.

"Kosovo nije međunarodno priznata zemlja niti ispunjava elemetarne uslove koje je SE postavio, čak počinje obrnuto da ono postavlja uslove i ultimatume pa kaže 'ako nas primite mi ćemo onda da formiramo ZSO' ", objasnio je on.

Kada je reč o glasanju u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici koji bi trebalo da bude u nedelji između 11. i 16. maja, Kojčić smatra da je velika većina zemalja u ovom trenutku dovoljna da može da ospori legitimitet takve rezolucije i da stoji na stanovištu da se tamo nije dogodio genocid.

"Ovo više nije 1992. i 1993. godina gde bi muslimanske zemlje koje sačinjavaju ozbiljan deo Generalne skupštine UN, mogle jednoglasno da se pridruže toj rezoluciji samo zato što pokazuju religijsku solidarnost sa tadašnjim muslimanima. Ovaj put će linija razgraničenja da bude da li može da se prihvati manipulacija Zapada sa muslimanskim svetom jer im je preko glave takvog manipulativnog kolonijalizma", ocenio je on.

Kometarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neki hoće da pokriju svoje ćutanje o Gazi i nerešavanje problema svuda u svetu, a da ukažu muslimanima da su Srbi krivci za sve, Kojčić je rekao da je Vučić "kompleksan politički um" koji uzima u obzir sve pa čak i neke najudaljenije i najmanje nijanse koje mogu da odlučuju o sudbini na Generalnoj skupštini UN i SE, podsetivši da je predsednik Vučić već početkom godine naglasio da će doći do vrlo teških trenutaka za Srbiju.

"Kakvi god da budu ishodi i za SE i za Generalnu skupštinu UN, Srbija je u stvari dobitnika zato što sve te odluke mogu već sutra da budu opovrgnute i povučene, a za Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici sam siguran da će prva sledeća rezolucija kada je to u pitanju, biti ona kojom će se osporiti ova rezolucija što će dovesti u sraman položaj one koji su glasali za", izjavio je on.