30. april 2024 13:52

Zoran Milivojević: Budući sastav vlade održava kontinuitet politike koju Srbija vodi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milivojević: Budući sastav vlade održava kontinuitet politike koju Srbija vodi

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je danas da budući sastav nove vlade koji je predložio mandatar Miloš Vučević odražava kontinuitet politike koju Srbija vodi i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu, a za koju je obezbeđena apsolutna većina na izborima u decembru prošle godine.

Milivojević je za Tanjug ocenio da se to vidi i sa izborom prvog potpredsednika vlade i ministrom finansija Siniše Malog, jer on posle premijera dobija najvažnije mesto, zbog toga što će težište biti na ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti i nastavku jačanja Srbije u tom smeru.

On je rekao da je i pitanje održavanja Ekspa 2027. godine veoma važno, što potvrđuje izbor Siniše Malog, koji je uključen veoma aktivno u ovaj projekat.

"Kontinuitet vidimo i po izboru ministra spoljnih poslova i ministra odbrane. Dakle, proverenih kadrova SNS-a. Marko Đurić u resor spoljnih poslova što potpuno odgovara potrebama i onome što su strateški ciljevi Srbije u ovom trenutku. Tako da će se nastaviti borba za državu, nastaviće se kontinuitet politike, kada je reč o zaštiti državnih i nacionalnih interesa i akcije koje su sada u toku, ali ne samo kada je reč o KiM, već i kada je reč o položaju Srbije kao nezavisne, vojno-neutralne države na evropskom putu. I u komunikaciji, saradnji sa najvažnijim globalnim faktorima u ovom trenutku i subjektima sa kojima Srbija inače sarađuje. To će potvrditi i ova poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu", rekao je on.

Milivojević je rekao da kontinutitet vlade i evropski put Srbije pokazuje i to što Tanja Miščević ostaje na mestu ministarke za evropske integracije.

Milivojević je dodao da je dobro što ima novih imena koji će biti u vladi, ali i da to šalje određene poruke.

"Poruka sa potpredsednikom vlade Aleksandrom Vulinom. To je poruka da Srbija ne odstupa od svojih strateških interesa i ciljeva kada je reč u odnosima recimo sa zemljama van EU. To je poruka da se Srbija neće odricati ljudi koji čvrsto stoje na pozicijama odbrane državnih i nacionalnih interesa, kakav je Vulin. I to je poruka i nekim zapadnim partnerima i onim zemljama koje vrše pritisak na nas, ali i potvrda da Srbija ne podleže uticajima stranih faktora, kada je reč o najvišim funkcijama i kada je reč o izboru kadrova koji odgovaraju njenim i državnim nacionalnim interesima", rekao je Milivojević.

Milivojević je dodao da postoje ličnosti koje su se potvrdile na prethodnim funkcijama, što je doprinelo da sada dobiju ministarstvo, kao što je Nemanja Starović koji je bio državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova i odbrane, koji će biti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

"Važan kontinuitet je reizbor Tomislava Momirovića. On je 'otac' sporazuma sa Kinom o slobodnoj trgovini. I on je, ja bih rekao, jedan od kreatora spoljne trgovine u prošlom mandatu. Očigledno je da su njegovi rezultati došli do izražaja kod ovog izbora. To napominjem zbog toga što će sa posetom kineskog predsednika praktično sporazum o slobodnoj trgovini početi da funkcioniše, čime se otvara najveće tržište na svetu preko Srbije", objašnjava Milivojević.

On je dodao da je važna i privreda za dalji razvoj zemlje i da postavljanje nove ministarke Adrijane Mesarović na to mesto potvrđuje.

"Težište na privredi. Imamo novu ministarku privrede. Dakle, jednu svežu krv, ja bih rekao, jednu energičnu ženu, tako da i u tom pogledu ćemo videti da će privreda biti nosilac za dalji nastavak ekonomske stabilnosti i razvoja Srbije", rekao je on.

Milivojević je prokomentarisao i to što funkciju ministra unutrašnjih poslova dobija Ivica Dačić koji je već bio nekada na tom mestu i dodaje da to pokazuje kontinuitet politike.

Bratislav Gašić se vraća u svoj stari resor, rekao je Milivojević, i ističe da je to važno jer je on iskusan ministar, a odbrana je jako važno pitanje.

"Odbrana zemlje dolazi nekako u prvi plan u ovo vreme kad je opšta militarizacija, kad više govorimo o ratu, nego o miru, kad je Srbija pod određenim pritisima i kad mora da potvrdi svoju orijentaciju kao vojno- neutralne zemlje, ali kao čvrste u odbrani državnih i nacionalnih interesa, tako da je rešenje sa Bratislavom Gašićem na neki način i kontinuitet, ali i garancija za to", rekao je on.

Interesantno je da u ministre ulazi i predsednik izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, ocenio je Milivojević i dodao da to pokazuje određeno jačanje i uticaj SNS-a.

Milivojević je ocenio da nova lica koja će se naći u vladi, a članovi su koalicionih partija je rezultat izbornog rezultata iz decembra.

"Vidim da je tu Slavica Đukić Dejanović. Đorđe Milićević, koji se pokazao uspešnim na mestu ministra bez portfelja, u odnosima sa dijasporom. Moram da kažem, vredan i aktivan ministar i mislim da je zasluženo ostao u tom resoru", rekao je on.

Milivojević je rekao da je interesantan i povratak Nenada Popovića, kao ministra bez portfelja, imajući u vidu da je njegova stranka i da je njegov povratak bio vezan za pojačanu saradnju sa Rusijom.

"Recimo njegov povratak i povratak Aleksandra Vulina odražava i taj naš stav, potvrda nezavisnosti i neodricanja od partnerskih odnosa sa nekim zemljama, kao što je Rusija. Potvrda da je Srbija što se toga tiče suverena i nezavisna i da se toga drži i da ne podleže stranim uticajima", rekao je on.