1. maj 2024 12:34

Marko Đurić poručio Elmedinu Konakoviću: Nastavićemo javno da iznosimo istinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić poručio Elmedinu Konakoviću: Nastavićemo javno da iznosimo istinu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

VAŠINGTON - Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić poručio je ministru spoljnih poslova BiH Elmedinu Konakoviću da će Srbija nastaviti da javno iznosi istinu ne vređajući nikoga.

On je tako reagovao na objavu Konakovića na društvenoj mreži Iks u kojoj je optužio Đurića da je lagao tokom govora na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravljalo o situaciji u BiH.

"Takav rečnik kakav Vi koristite ne samo da se ne koristi u diplomatiji, nego se ne koristi ni na ulici. Ono što Vama zapravo smeta je što se neko usudio da javno iznese istinu. To ćemo nastaviti da činimo i u narednom periodu, ne vređajući nikog", poručio je Đurić Konakoviću.

Đurić je tokom govora na sednici SBUN rekao da je za dugotrajan mir, stabilnost i pomirenje, jedini put da sve žrtve u BiH imaju podjednaku pravdu.

"Dajte da pripremimo novu rezoluciju koja će voditi ka pomirenju i koja će imati konsenzus i voditi ka napretku. Povucite rezoluciju i da imamo isti stav prema svim žrtvama", rekao je Đurić.

On je kazao da se obraća u ime Srbije koja štiti mirovni sporazum, ali i koja smatra da treba čuvati sećanje na dignitet više stotina hiljada žrtava, jer bez obzira na naiconalnu i versku pripadnost, žrtve zaslužuju istu pravdu i ravnopravno postupanje i poštovanje.

Kako je rekao, Srbija dosledno i uporno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske i Federacije BiH i naglasio da buduće generacije ne zaslužuju da žive u sistemu koji ponavlja stalno iste narative.

"Mislim da svi treba da pognu glavu pred svim žrtvama u BiH bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", rekao je Đurić i dodao da pravda mora da bude ista za sve žrtve rata u BiH, jer je to jedini način za mir i pomirenje.

"Razloge za ovu rezoluciju, otkrio je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković kada je nedavno rekao da takva Srbija ne zaslužuje ništa osim prezira, ni ruku saradnje i rekao da želi da otvori sudski postupak protiv Srbije. To govori da ne želi ni pomirenje, ni dobrosusedske odnose", rekao je Đurić.