16. januar 2023 12:09

Brnabić: Mir na KiM sačuvan zahvaljujući Vučiću, optužnice dodatne provokacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Mir na KiM sačuvan zahvaljujući Vučiću, optužnice dodatne provokacije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je mir na Kosovu i Metohiji sačuvan samo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a da to što je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo poternice za 18 Srba zbog navodnog zločina u Račku, govori koliko je Aljbin Kurti lagao kada je govorio da nema optužnica.

Odgovarajući na pitanje novinara u Domu Garde Vojske Srbije (VS) posle sastanka na kojem je državno rukovodstvo upoznato sa stanjem u VS, Brnabić je istakla da je podizanje optužnica suprotno onome što su razgovarali sa međunarodnom zajednicom i u dijalogu, ali i da je to dodatni vid pritiska i provokacije.

"Kada je predstavnik njegove političke partije naveo neka imena među kojima su bili brat i stariji sin predsednika Aleksandra Vučića, jasno smo rekli da je lagao kada je rekao da nema optužnica. Sada vidimo da ima spiskova“, rekla je premijerka.

Srbija se neće smiriti dok se ne nađu ubice Olivera Ivanovića

Premijerka je izjavila da se Srbija neće smiriti dok se ne pronađu i ne privedu pravdi počinioci i nalogodavci ubistva lidera Građanske inicijative  "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

"Radićemo na tome dok se to ne desi. Ali pošto je to urađeno na teritoriji AP Kosovo i Metohija potrebni su nam podaci međunarodnih aktera koji se bave pravnim poretkom - Euleksa i Unmika, ali i prištinskih institucija koje su zadužene i nadležne da pronađu počinioce tog gnusnog zločina", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare na pitanje o ubistvu Ivanovića, a koje se desilo na današnji dan pre pet godina.

Dodala je da Srbija nema dodatne informacije i da srpske bezbednosne službe nastavljaju da rade na tome.