8. maj 2024 17:40

Tanjug i Sinhua danas razmenile ugovor o saradnji u prisustvu dva predsednika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanjug i Sinhua danas razmenile ugovor o saradnji u prisustvu dva predsednika

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je danas, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga, organizovana razmena potpisanog ugovora o međuagencijskoj saradnji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, u prisustvu Sija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor, kojim je obnovljena višedecenijska saradnja, potpisan je prošle nedelje i on podrazumeva razmenu svih video, foto i tekstualnih materijala dve agencije.

Sporazum su potpisali generalna direktorka novinske agencije Tanjug Manja Grčić i predsednik novinske agencije Sinhua Fu Hua.

Kao prvi Tanjugov izveštač iz Kine, iako nikada u Kini nije bio, upamćen je Ilio de Luka koji je, kao Tanjugov radista, 5. januara 1948. radeći u Centru za prijem stranih radio stanica i agencija, u to vreme smeštenom u Ovči, uhvatio emisiju Agencije Nova Kina (Sinhua).

Od tada, pa sve do oktobra 1949, sistematski je sve vreme pratio i snimao emisije Agencije Nova Kina.

Informacije su dalje preoblikovane u formu neophodnu za Tanjugov agencijski servis, i emitovane nadalje novinskim agencijama širom sveta.

Na taj način Tanjug je u tom periodu, u završnom periodu Kineske revolucije, objektivno izveštavao Zapad o oslobodilačkoj borbi u Kini, ofanzivi Osme armije protiv trupa Čang Kaj Šeka, kao i o konačnom oslobođenju i proglašenju Narodne Republike Kine.

Imajući u vidu kakav je bio stav vlada zapadnih zemalja na tu temu u datom periodu, Tanjug je u konkretnim okolnostima odigrao važnu ulogu u informativnom proboju prema Zapadu.

I za sam Tanjug bio je to važan moment, kada stare globalne novinske agencije uočavaju valjanost i važnost informacija koje on emituje.

De Luka, koji je inače važio za veštog i snalažljivog radistu, u Tanjugu je počeo da radi ubrzo po okončanju Drugog svetskog rata.

Saradnja je pojačana i time što je Tanjug od 1953. godine do kraja 90-ih godina imao stalnog dopisnika iz Pekinga.

 

Manja Grčić: Međuagencijska saradnja Tanjuga i Sinhue važna za zbližavanje Srbije i Kine

Generalna direktorka novinske agencije Tanjug Manja Grčić izjavila je danas, povodom razmene potpisanog ugovora o međuagencijskoj saradnji agencija Tanjug i Sinhua, u prisustvu predsednika Kine i Srbije Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, da je saradnja dve agencije važna kako bi se dve zemlje dodatno zbližile.

Grčić je podsetila da je ugovor potpisan prošle nedelje i poručila da je ponosna što je saradnja ozvaničena ispred dvojice predsednika i da je "velika čast biti deo ovog velikog događaja za Srbiju".

"Ugovor znači da ćemo imati ekskluzivno pravo nad svim materijalima Sinhue, kao i oni nad našim, što je jako važno da bi se zbližile dve zemlje, da bi ovo sve o čemu su pričali danas dva predsednika i naše vlade, da bi ta saradnja bila još bolja. Mislim da mi medijski možemo da odradimo veliki deo posla kada je to u pitanju", rekla je Grčić za Tanjug.

Kada je realizacija ugovora u pitanju, Grčić navodi su prvi koraci

počeli već danas i podseća da Sinhua nije jedini kineski medij sa kojim Tanjug ima saradnju.

"Mi smo takođe započeli saradnju sa njihovom nacionalnom televizijom, imamo razmenu materijala. Ta saradnja je već počela i mislim da će samo više i više medija da se otvori ka nama. Ja sam sada davala izjave i za njihove najveće novine, uputili su nam poziv da dođemo u Kinu i da ih posetimo. Velika je stvar da kao Tanjug imamo toliko otvorenih vrata u Kini i samo treba to da iskoristimo na najbolji mogući način", zaključila je ona.

U Beogradu je danas, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga, organizovana razmena potpisanog ugovora o međuagencijskoj saradnji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, u prisustvu Sija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor, kojim je obnovljena višedecenijska saradnja, potpisan je prošle nedelje i on podrazumeva razmenu svih video, foto i tekstualnih materijala dve agencije.

Sporazum su potpisali generalna direktorka novinske agencije Tanjug Manja Grčić i predsednik novinske agencije Sinhua Fu Hua.