9. maj 2024 15:50

Žigmanov: Ministarstvo će nastaviti da radi na vidljivosti marginalizovanih grupa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Ministarstvo će nastaviti da radi na vidljivosti marginalizovanih grupa

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov danas je u razgovoru sa direktorom i glavnim i odgovornim urednikom časopisa "Liceulice" Milosavom Marinovićem pružio podršku u radu tom jedinstvenom socijalnom preduzeću u Srbiji koje promoviše zaštitu ljudskih prava, a kroz mrežu prodavaca pruža konkretnu pomoć osobama iz marginalizovanih društvenih grupa.

Žigmanov je podsetio da je jedna od misija Ministarstva stvaranje podsticajnog ambijenta za saradnju državnih organa sa organizacijama civilnog društva, među kojima su i one poput "Liceulice", kao i povećanje vidljivosti i zaštita prava društveno nevidljivih grupa poput beskućnika, dece na ulici, žrtava rodno zasnovanog nasilja, povratnici sa odsluženja zatvorskih kazni, i mnogi drugi.

Ministarstvo će, kako je rekao, nastaviti da radi i na povećanju vidljivosti te grupe ljudi.

''Liceulice" je časopis koji najčešće na ulicama Beograda i Novog Sada kolporterski prodaju osobe sa posebnim potrebama.

Taj mesečnik za teme ima probleme ugroženih društvenih grupa, afirmiše njihova i opšta ljudska prava, analizira stanje u oblasti ekologije...

Žigmanov i Marinović su na sastanku dogovorili konkretne oblike saradnje i prostor delovanja u kojima Ministarstvo može da pruži podršku kada je reč o uspostavljanju komunikacije sa drugim ministarstvima, kancelarijama i državnim institucijama, kao i organima lokalne samouprave, akademskom zajednicom i drugim organizacijama sa kojima postoji saradnja i komunikacija.

Ministar će, kako je dogovoreno primiti i grupu prodavaca časopisa "Liceulice" čime bi pružio nedvosmislenu podršku njihovom radu, kao i niz drugih aktivnosti koje se mogu zajednički organizovati u cilju promocije ljudskih prava, saradnje sa organizacijama civilnog društva, povećanja vidljivosti i potrebne podrške društvenim grupama koje se, ne svojom krivicom, nalaze na društvenoj margini.