10. maj 2024 15:03

Lutovac: Dopune zakona o jedinstvenom biračkom spisku korak u dobrom pravcu u poboljšanju izbornih uslova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lutovac: Dopune zakona o jedinstvenom biračkom spisku korak u dobrom pravcu u poboljšanju izbornih uslova

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je danas, obrazlažući izmene i dopune zakona o jedinstvenom biračkom spisku, da su one plod dogovora vlasti i opozicije i da predstavljaju korak u dobrom pravcu u vezi poboljšanja izbornih uslova.

Lutovac je na sednici Skupštine Srbije naveo da ovo ne treba da se shvati kao kraj procesa poboljšavanja izbornih uslova, dodajući da na tome treba još da se radi, kao i da će se time baviti i Radna grupa za unapređenje izbornih uslova.

"Ovo je važan korak u dobrom pravcu, a ono što bi trebalo da bude tema sada jeste stvaranje obavezujućeg upustva za medije kako da isprate ove izbore, a posle da se bavimo i onim što smo inicirali još u oktobru, a to je pojedinačna odgovornost i smena članova REM-a", rekao je Lutovac u parlamentu kao ovlašćeni predlagač.

Kako je dodao, potrebno je da se izgradi ceo sistem i da se napravi revizija i vrati poverenje u institucuje.

Lutovac je izneo tvrdnje i da su se 17. decembra prošle godine desile mnoge neregularnosti, kao i da je došlo do prekrajanja volje građana, a da su jedan od načina bile "migracije" stanovništva.

Ocenio je da se to najviše videlo na primeru Beograda, te podsetio da je opozicija podnela Ustavnom sudu zahtev da se ponište izbori na svim nivoima.

Predlog za izmenu zakona je u proceduru uputila grupa od 37 poslanika.