13. maj 2024 10:20

Dušan Stojaković: Kažnjavanje za upotrebu dinara na KiM je anticivilizacijsko delovanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Stojaković: Kažnjavanje za upotrebu dinara na KiM je anticivilizacijsko delovanje

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Urednik ekonomije u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković izjavio je danas, povodom isteka prelaznog perioda koji je tzv. Centralna banka Kosova odredila za početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, da je kažnjavanje za upotrebu dinara na KiM ogromno anticivilizacijsko delovanje.

Šteta zbog ove odluke Prištine je neprocenjiva, rekao je Stojaković za Tanjug i ocenio neverovatnim da zapadni partneri Srbije koji su "željni pravde, normalnosti, ljudskih prava i slobode" ne mogu da pomognu da se pitanje upotrebe dinara na KiM reši na normalan način.

"Naši zapadni partneri su pozvali (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija i tamošnju centralnu banku da odloži i preispita svoju odluku o ukidanju dinara na KiM. Umesto da se odloži ili preispita ta odluka, Kurti prelazi na drugi nivo i obećava kazne za one koji koriste dinar", rekao je Stojaković.

On je podsetio da Srbi na KiM svoja primanja dobijaju u dinarima i naglasio da im je "već stvoren ogroman pakao što nisu mogli da podižu novac i njim raspolažu na uobičajen način".

Komentarišući to što je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavio da će zabrana upotrebe dinara na KiM biti tema i na sedmom sastanku u Briselu, kao što je bila i na prethodnih šest sastanaka, Stojaković je Petkoviću poželeo sreću u daljoj borbi i dodao da mora jasno da skrene pažnju međunarodnim krugovima da konačno počnu da delaju kako bi se našlo rešenje da Srbi na KiM mogu normalno da žive.

"Ovo je još jedna teška tema u teškim trenucima u kojima se naš narod nalazi pod pritiskom, od rezolucije o Srebrenici do prijema Kosova u Savetu Evrope, i sad ono što je najveći problem jeste što naši ljudi ne mogu da ostvaruju svoju egzistenciju na toj teritoriji", poručio je on.