13. maj 2024 11:26

Dejan Miletić: Usvajanjem crnogorskih amandmana u UN rezolucija o Srebrenici bi izgubila težinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Usvajanjem crnogorskih amandmana u UN rezolucija o Srebrenici bi izgubila težinu

Foto: Video arhiva

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenio je danas da bi usvajanje predloga amandamana Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici u UN, u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može da targetira narod ili države, rezolucija izgubila težinu koju je pre toga imala.

"Biće vrlo interesantno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori posebno zbog snažnog upliva sprpskih partnera u parlamentu i u vlasti. Očigledno da u Crnoj Gori postoji ta dilema u kojoj meri moraju da se vezuju svojom politikom za stavove SAD i njihovih predstavnika, i uopšte u kojoj meri mogu da budu samostalni i slobodni", izjavio je on za Tanjug.

Miletić smatra da ovi amandmani otvaraju prostor Crnoj Gori i njenoj Vladi da ne glasa za usvajanje rezolucije o Srebrenici.

Komentarišući najavu ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da će tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu po kojoj Srbija nije kriva za zločin u Srebrenici, Miletić je rekao da su to pusti snovi bošnjačke političke elite koja nikada nije razmišljala o tome kako suštinski da unapredi BiH i entitet za koji su odgovorni, već su se njihovi snovi sastojali u tome da "sednu nekome na grbaču", dobiju neku "mrvicu" sa stola međunarodne zajednice i da time obezbede svoj napredak.

"Ovo je tipičan primer tog razmišljanja, naravno da se to neće desiti i neće da se desi. Ne vidim instrumente da tako nešto realizuju. To je više jedna šarena laža gde oni sami sebe zavaravaju i stvaraju iluziju da je ta rezolucija neko veliko dobro koje je samo klin između Bošnjaka i Srba koji treba zabiti što dublje i onemogućiti stabilnost BiH", naveo je on.

Miletić smatra da je usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN kojom se se preporučuje Savetu bezbednosti da ponovo pozitivno razmotri pitanje članstva Palestine u toj organizaciji, pranje savesti međunarodne zajednice koja je dozvolila ozbiljne masakre u Gazi i nije imala nikakve instrumente kojima bi zaustavila Izrael u tome.

"Od 2012. godine kada je Palestina prihvaćena kao država koja nije članica UN, danas imamo situacija da je ona stekla sve uslove prema članicama UN da bude prisutna u UN i time unapredila svoj status i dovela do zida čitav proces jer će sada biti jasno da su SAD te koje će uložiti veto na SAD UN koji je ključna tačka za prihvatanje Palestine kao države", izjavio je on.

Miletić kaže da se sve što se dešava u Gazi refekltuje na UN i međunarodne odnose, i dodaje da je vrlo teška pozicija administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena koja nikako da se izvuče iz upetljavanja u bliskoistočnu krizu bez pravih rešenja i konkretnih odgovora.