14. maj 2024 13:38

Ambasade Kvinte i EU na KiM 'zabrinute' zbog zabrane Porfiriju da uđe na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasade Kvinte i EU na KiM 'zabrinute' zbog zabrane Porfiriju da uđe na KiM

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kancelarija Evropske unije u Prištini zabrinute su zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na tzv. Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja Kvinte i EU, objavljenom na sajtu EU, navodi se da je odluka vlade privremenih prištinskih institucija u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji ''jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama Kosova koje proističu iz dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU''.

''Očekujemo od Vlade Kosova da ispunjava najviše standarde ljudskih prava, kako u svom zakonskom okviru, tako i u svom delovanju, da postupa u interesu svih svojih građana i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti'', navodi se u saopštenju.

Zemlje Kvinte i EU pozvale su ponovo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle da povećaju tenzije i dovedu do incidenata.

Juče su kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi danas prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeo je danas u Hramu Svetog Save.