14. maj 2024 14:07

Bojan Klačar: SNS ima veće šanse za dobar izborni rezultat nego u decembru 2023.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Klačar: SNS ima veće šanse za dobar izborni rezultat nego u decembru 2023.

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je danas da su šanse za dobar izborni rezultat Srpske napredne stranke u Beogradu, ali i u drugim opštinama gde su rezultati, kako kaže, potencijalno neizvesni, bolje nego što su bile u decembru 2023. godine.

Prema njegovoj oceni, naprednjaci se danas nalaze u nešto relaksiranijoj poziciji po pitanju izbornih rezultata nego uoči decembarskih izbora, a glavni razlog je, kako kaže, podela koja se desila u okviru liste "Srbija protiv nasilja".

Klačar napominje da SNS sa koalicionim partnerima jeste u boljoj poziciji da ima većinu, ali je istovremeno nezahvalno prognozirati da li će na kraju doći do te većine u opštinama i gradovima, jer u pojedinim mestima, kako se videlo u decembru, postoji i velika ujednačenost između vladajuće koalicije i opozicije.

Na pitanje kako procenjuje šanse vladajuće koalicije, a kako opozicije, Klačar kaže da prvo treba videti kako se meri izborni uspeh i u tom smislu je pomenuo tri načina, a jedan od njih, koji nije najvažniji, jeste izlaznost.

"Niža izlaznost bi bila vetar u leđa strankama koje zagovaraju bojkot i na neki način bi uticala da SNS treba da objasni pitanje svog legitimiteta nakon izbora, ako bi imali neku drastično nisku izlaznost, ali ja sumnjam da će ta izlaznost biti drastično niska i samim tim verujem da će i ta pitanja u vezi sa legitimitetom vlasti za SNS biti manje važna", objasnio je Klačar za Tanjug.

Drugi kriterijum koji je važan jeste da li će doći do političkih promena u nekim opštinama, rekao je Klačar, dodajući da tu prevashodno misli na Niš, Novi Sad i nekoliko opština u Beogradu.

"Svakako da bi za uspeh opozicije bilo važno da se desi politička promena u nekoj od tih opština", smatra Klačar.

Treći kriterijum jesu rezultati izbora u Beogradu, odnosno pobednik je ona grupacija koja će moći da ima 56 odbornika na svojoj strani.

"Opozicioni uspeh u Beogradu će se meriti i po tome da li opozicione liste koje danas izlaze na izbore, a to su na prvom mestu Kreni - promeni i lista 'Biramo Beograd' imati u zbiru više ili manje glasova nego što su to imali lista 'Srbije protiv nasilja' i 'NADA' u decembru 2023. godine", rekao je Klačar.

Na pitanje koji je glavni razlog što neke stranke opozicije koje bojkotuju izbore u Beogradu, kao što su Stranka slobode i pravde, SRCE, koalicija NADA, izlaze u nekim drugim gradovima i opštinama, Klačar kaže da je jedan od razloga taj što bi "preskakanjem" izbora značilo da će opozicija osam godina biti van lokalnih skupština što je za neke stranke politički neodrživo.

"To je pokazatelj da se te stranke nisu složile sa odlukama rukovodstva na centralnom nivou. Razlog jeste i procena da se u tim sredinama u kojima izlaze zajedno na izbore može dovesti u pitanje vladavina SNS, odnosno da može da se napravi dobar izborni rezultat", rekao je Klačar.

Moguće je, kako kaže, i da su se u tim sredinama stranke, odnosno lokalni odbori lakše dogovorili da naprave veliku koaliciju u odnosu na stranke na centralnom nivou.

Klačar ocenjuje da izborna kampanja nije prisutna na način kako je nauka i kako je praksa razumeju, dodajući da nema spotova, nema velikih javnih skupova, da je veoma malo direktnih sučeljavanja, kao i da je veoma malo ili nimalo izbornih programa i izbornih platformi.

"Malo je predloga javnih politika sa kojima su izašle stranke, tako da sveukupno u suštini do sada mi govorimo o veoma limitiranoj kampanji koja je zapravo posledica činjenice da su se ovi izbori na neki način naslonili na one decembarske izbore 2023. godine i da su stranke svesne apatije i manjka energije kod birača na neki način pokazale bojazan uopšte kako da komuniciraju sa njima", ocenio je on.

S druge strane, kako kaže, bili su i previše opterećeni tim organizacionim i logističkim aspektima u predaji lista, jer se ipak radilo o više od 80 jedinica lokalne samouprave.

Klačar zaključuje i da su birači već opredeljeni, jer su stranke permanentno u kampanji od početka kampanje 2022. godine.

"U istraživanjima kada pitate ljude da li znaju za koga će glasati, veliki broj ljudi je bio veoma jasan u tom pogledu. Dakle, birači su opredeljeni, veoma je mali broj apstinenata bio u decembru. A ova kampanja za lokalne izbore je praktično nastavljanje na onu iz decembra, budući da su važne teme iz te kampanje produžene i u ovom periodu", ocenio je Klačar.

Klačar dodaje da mu se čini da je atmosfera takva da je za očekivati nešto nižu izlaznost, ali i da je ambijent mirniji i da su podele manje.