16. maj 2024 11:45

Marko Miškeljin: Saradnjom i dijalogom sa SAD se može naći rešenje za život Srba na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Miškeljin: Saradnjom i dijalogom sa SAD se može naći rešenje za život Srba na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas, povodom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, da jedino saradnjom i dijalogom sa SAD Srbija može da dođe do nekog rešenja kako bi srpski narod na Kosovu i Metohiji imao makar premise normalnog života.

On je u izjavi za Tanjug rekao da razlog zbog kojeg se za sada SAD drže po strani jesu američki izbori koji se bliže a koji su u Americi pitanje svih pitanja, ali i zato što je Nemačka ta koja je dobila rukovođenje spoljnom politikom kolektivnog Zapada na ovim prosotorima, što se, dodaje on, i vidi kroz rezoluciju koju Nmeačka gura.

"Kada znamo da Nemačka ima dosta haotičnu vladu, da ima dosta haotično postavljene odnose snaga onda se to održava i na njihovoj spoljnoj politici i na nas", istakao je Miškeljin.

Odgovarajući na pitanje zašto Brisel nema nema mehanizme da privoli Prištinu da dođe do rešenja, ni nakon sedmog sastanka u Briselu koji je održan povodom isteka prelaznog perioda koji je Centalna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na KiM, Miškeljin je rekao da razlog zašto ne postoji način da se pritisne Priština od strane EU je zato što ne postoji dovoljan nivo volje da se to učini, istakavši da je ovo još jedan pokazatelj da EU nema ni blizu diplomatsku silu kakvu bi volela da ima.

"Postoje mehanizmi, dobar deo budžeta Kosova i dalje zavisi od dotacije iz EU tako da apsolutno postoje načini, ali ne postoji volja i pitanje je da li postoji razumevanje kada se sada već sedam sati po ko zna koji put razgovara. To govori da vi nemate sa kime da razgovarate sa druge strane, i onda ne možete ni da se dogovorite", ocenio je on.

Komentarišući to što je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi juče izjavio da nema logike da se dalje sastaju zbog te teme, dok je s druge strane direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao da Srbija nije zatvorila vrata dijalogu, Miškeljin je napomenuo da Srbija nije zatvorila vrata dijalogu i pokušava na sve moguće načine da stavi do znanja da ima pragmatičan pristup i želju da se iole neke premise normalnog života stvore za srpski narod na KiM, što nije moguće bez dijaloga.

"Ove izjave Bisljimija nam govore da mi sa druge strane nemamo sa kim da razgovaramo jer se ne osećaju pritisnutim da išta učine, što smo na kraju krajeva i videli kada su uvođene pa eto sad skidane neke sankcije koje nisu imale nikakve posledice zato što ih nisu osetili na sopstvenoj koži jer je Kurti moga da prisustvuje svim skupovima i samitima i da se pravi da je neki demokratski lider", objasnio je on.

Govoreći o tome što je Petković naglasio i da je tema dijaloga bilo osnivanje ZSO kao i to što Priština drži embargo mad srpskom robom čime krši najosnovnije vrednosti, Miškeljin je rekao da sama činjenica da zabrana ulaska srpske robe na KiM prakitčno više nije ni tema, pokazuje koliko je daleko otišao teror koji se sprovodi nad srpskim narodom.

Smatra da je sprečavanje dostavljanja osnovnih stvari koje su potrebno za normalan organizovano kako bi se sprovelo etničko čišćenje Srba na severu Kosova.

"Kada vidimo da to nema nikakve posledice, kada vidimo da se ZSO spominje samo pomene forme nego što postoji bilo kakvog pomaka, a to jeste osnovno iz Briselskog sporazuma, opet se vraćamo na to koliko onda nemaju diplomatsku snagu", istakao je on.