20. maj 2024 17:53

Petković: Upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske Štedionice na KiM pokušaj izazivanja nemira i haosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske Štedionice na KiM pokušaj izazivanja nemira i haosa

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je upad tzv. kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM i da će o tome Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Ja ću se koliko sada čuti sa gospodinom (Miroslavom) Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je ovde reč", rekao je Petković.

Petković je dodao da nije reč o nekom običnom eskalatornom potezu već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni deo dijaloga.

"Aljbin Kurti je sačekao da prođe dijalog i, pošto je doživeo neuspeh za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, onda je posegnuo za novim jednostranim potezom koji ima za cilj da izazove nemire i haos. Očigledno da taj čovek - balkanski piroman Aljbin Kurti želi rat i želi stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", ocenio je Petković.

Vučević: Upadom u ekspoziture Poštanske štedionice, Kurti pokazuje da je očajan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture banke Poštanska štedionica u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici pokazuje da je očajan jer mu njegovi "ktitori" još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica.

"Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno", upitao je Vučević, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao da međunarodna zajednica ''predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva', dodaje se u saopštenju.

Tzv. kosovska policija zatvorila šest filijala Poštanske štedionice na severu KiM

Šest jedinica Poštanske štedionice u četiri opštine na severu KiM zatvorila je danas tzv. kosovska policija, na osnovu izveštaja ''institucija za finansijski monitoring''.

''Kosovska policija, nakon izveštaja institucija za finansijski monitoring, kao što su Finansijska obaveštajna jedinica i Centralna banka Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova, na osnovu ovlašćenja nadležnog tužioca, sprovodi policijsku akciju u tzv. Trezoru banke Poštanske štedionice i još pet filijala iste, koje su na ovom području Republike Kosovo radile nelegalno'', navedeno je u saopštenju tzv. kosovske policije na Fejsbuku.

Kako se navodi, akcija je ''prošla bez problema'' a svrha operacije je ''upostavljenje reda i zakonitosti''.

Ranije danas pripadnici tzv. kosovske policije sa puškama i pancirima upali su u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, javio je dopisnik Tanjuga sa KiM.
 

Tzv. kosovska policija upala u prostorije Poštanske štedionice u 4 opštine na severu

Pripadnici tzv. kosovske policije sa puškama i pancirima upali su danas u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, javlja dopisnik Tanjuga sa KiM.

Iz tzv. kosovske policije rečeno je da oni zajedno sa poreskom službom i uz dozvolu tzv. kosovskog tužilaštva vrše ''kontrolu nezakonitog poslovanja''.

Policija je takođe upala i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici.

Kada su pripadnici policije ušli u zgrade, stranke koje su se nalazile u prostorijama štedionice su izbačene iz zgrade, dok su radnici zadržani, a ispred sve četiri ekspoziture nalaze se pripadnici policije naoružani dugim cevima.