21. maj 2024 14:27

Petar Petković razgovarao sa ambasadorom Španije o situaciji na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Petković razgovarao sa ambasadorom Španije o situaciji na KiM

Foto: TANJUG/KANCELARIJA ZA KiM

BEOGRAD  - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Srbiji Huanom Hoseom Sansom Aparisiom, kome je zahvalio na doslednoj podršci koju njegova država pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Petković je sagovornika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, sa svakodnevnim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i sa političko bezbednosnom situacijom u pokrajini, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je upozorio na zaoštravanje situacije i ugrožavanje ionako krhke stabilnosti na terenu, jučerašnjim upadom u ekspoziture Banke Poštanska štedionica na severu KiM.

Petković je ocenio da je zbog neuspeha koje je, kako je rekao, tzv. Kosovo doživelo u Savetu Evrope, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti posegao za novim, nasilnim aktom, kojim je zatvoreno više filijala Poštanske štedionice i Uprava za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, što sve zajedno ima za cilj da izazove nemire i potpuni haos u Pokrajini i regionu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je tokom sedam rundi razgovora u Briselu na temu jednostrane odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara i dinarski platni promet na KiM, Beograd ponudio nekoliko konstruktivnih predloga, ali da prištinska strana nije htela nikakav dogovor već se sve vreme spremala za ovakav protivpravni upad.

"Nakon jučerašnjeg nasilnog i razbojničkog akta, potpuno je jasno da režim Aljbina Kurtija, ne samo da želi da srpski narod na KiM ostavi bez plata, penzija i socijalnih davanja, već i da ukine sredstva za naše bolnice, škole i vrtiće i druge institucije" istakao je Petković.

Petković je upozorio na potencijalno opasne posledice po stabilnost regiona ukoliko albanski politički lideri u Prištini ostanu pri svojim namerama, koje neminovno vode do konačnog proterivanja srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je zaključio da će Beograd nastaviti da insistira na dijalogu i kompromisu, ali i na formiranju Zajednice srpskih opština, kao trajnoj pretpostavci ostvarivanja kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji, sa kojom bi veliki broj navedenih problema bio rešen.