24. maj 2024 12:38

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pokreće postupke protiv medija zbog otkrivanja identiteta maloletnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pokreće postupke protiv medija zbog otkrivanja identiteta maloletnika

Foto: MIT

BEOGRAD - Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) podnelo je danas pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog postupanja protivno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima koje se odnose na zaštitu maloletnika.

Zahtevi su podneti jer su u dnevnim novinama "Blic", elektronskom izdanju dnevnih novina "Blic", elektronskom izdanju nedeljnika "Vreme", internet portalu luftika.rs i internet portalu nova.rs objavljeni tekstovi u kojima je maloletnik učinjen prepoznatljivim i koje mogu da povrede njegovo pravo ili interes, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da su u tekstovima objavljene informacije o problemu vršnjačkog nasilja u osnovnim školama, ali je istovremeno otkriven identitet maloletne osobe koja je bila izložena tom nasilju.

"Ministarstvo apeluje na sve medije da obrate posebnu pažnju i da ne otkrivaju identitete maloletnika, na neposredan ili posredan način, u informacijama koje mogu da naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju dece", navodi se u saopštenju.