24. maj 2024 13:12

Diplomata Branko Branković: Rezolucija nije obavezujuća, ni polovina članica neće obeležavati taj dan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Diplomata Branko Branković: Rezolucija nije obavezujuća, ni polovina članica neće obeležavati taj dan

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Diplomata i nekadašnji ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Branko Branković rekao je danas da Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) nije obavezujuća i da ne veruje da će zemlje članice koje je nisu podržale ustanoviti Međunarodni dan sećanja.

"Nijedna država nije obavezna da to uradi. Ne verujem da će iko osim ovih zemalja koje su glasale za usvajanje, zbog raznih pritisaka, obeležavati taj dan", rekao je Branković za Tanjug.

Branković naglašava da je ishod glasanja očekivan, a da je zahvaljujući izuzetnoj akciji srpske delegacije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem samo 84 zemlje podržalo rezoluciju.

"Mogu slobodno da kažem da su 'pukli ko zvečka', jer su očekivali da će dobiti mnogo više glasova, poput one rezolucija o Palestini koja je pre par nedelja dobila 143 glasa. Kad se sve to sabere, ovo je jedan totalni fijasko svih predlagača na čelu sa Nemačkom", ocenio je Branković.

Branković ocenjuje da i način na koji se glasalo pred GS UN ukazuje da doneta rezolucija nema težinu i da nije značajna.

On pojašnjava da se po proceduri GS UN za stvari koje nisu značajne glasa prostom većinom, dok se za važna pitanja, poput pitanja bezbednosti ili prijema novih članica glasa dvotrećinskom većinom.

"Glasanje dvotrećinskom većinom može da se traži i ako recimo, jedna delegacija dokaže da je pitanje o kojem se odlučuje važno pitanje. Onda se prethodno glasa o tome da li će biti potrebna dvotrećinska većina ili ne, pa ako taj predlog bude usvojen, onda se i za donošenje rezolucije traži dvotrećinska većina", pojasnio je Branković.

Branković ističe da će vreme pokazati da li će nakon usvajanja rezolucije doći do turbulencija na međunarodnoj sveni i da li će ona izazvati lavinu novih sličnih zahteva.