24. maj 2024 14:21

Stanislav Sretenović: Usvajanje rezolucije pokazalo ograničenje u sistemu glasanja u GS UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanislav Sretenović: Usvajanje rezolucije pokazalo ograničenje u sistemu glasanja u GS UN

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Istoričar Stanislav Sretenović ocenio je danas da je usvajanje rezolucije o Srebrenici pokazalo ograničenje u sistemu glasanja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN), jer se teško može objasniti kako se dokument koji je podržalo tek 43 odsto međunarodne zajednice može smatrati validnim.

"Drugi problem je činjenica da i dalje nije jasno gde je granica u definiciji zločina, a gde je granica u definiciji genocida. To su tragične stvari. Mi zaista treba da žalimo što su se zločini desili i što se genocidi nažalost dešavaju, ali ovo glasanje ukazuje da je određivanje te granice u stvari političko, a ne pravno i stručno", rekao je Sretenović za Tanjug.

On smatra da je usvajanje rezolucije pokušaj da se na celokupni srpski narod baci ljaga, iako je, kako kaže princip odgovornosti za zločine u UN uvek bio definisan kao isključivo individualan.

Sretenović smatra da postoji opasnost da se nakon usvajanja rezolucije i druge države odluče da predlože usvajanja sličnih rezolucija i da bi u tom slučaju UN mogle biti zatrpane zahtevima, a to može izazvati gubitak značaja UN na međunarodnom planu.

"Po mom mišljenju, usvajanje ove rezolucije i glasanje u Generalnoj skupštini govori o tome da se Ujedinjene nacije nalaze u jednoj pravno-moralnoj krizi, one posustaju, njihov značaj posustaje i pretpostavljam da će se u narednom periodu razmišljati o reformi UN", rekao je Sretenović.

On je ocenio da je nastup delegacije Srbije pred GS UN bio efektan, posebno u simboličkom smislu, jer je, kako je rekao, pokazao da su država i demokratski izabrana vlast ključni u predstavljanju naroda u jednoj međunarodnoj instituciji kao što su UN.

"Taj nastup je doprineo da samo 43 odsto članica podrži rezoluciju i ukazao na slabosti UN", rekao je Sretenović.