27. maj 2024 20:59

Đurić razgovarao sa direktorom Populacionog fonda UN Mosotijem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić razgovarao sa direktorom Populacionog fonda UN Mosotijem

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa Džonom Kenedijem Mosotijem, direktorom Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Republiku Srbiju.

Ocenivši rad Kancelarije Populacionog fonda u Beogradu izuzetno pozitivnim i društveno značajnim, ministar Đurić je istakao da Srbija pridaje veliku pažnju pitanjima koja su u fokusu rada Kancelarije.

''Saradnja naših dveju institucija veoma je dobra, redovna i bliska, a u predstojećem periodu očekujemo njen dodatni razvoj, čime ćemo na poseban način reafirmisati poziciju Srbije kao konstruktivnog partnera'', poručio je Đurić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Imajući u vidu da se Srbija, kao i ceo region Jugoistočne Evrope, suočavaju sa brojnim demografskim izazovima, poput niske stope nataliteta, smanjenja broja stanovnika, odumiranja naselja, odliva mozgova i brzog starenja, Đurić je rad na boljoj demografskoj slici i budućnosti svrstao među glavne nacionalne prioritete.

Šef srpske diplomatije izrazio je i uverenje da je Srbija, kroz svoje članstvo u Komisiji za populaciju i razvoj Ujedinjenih nacija, a naročito preuzimanjem mesta potpredsedavajućeg, dala doprinos sveukupnom radu ovog tela, a posebno na nedavno održanom 57. zasedanju Komisije u Njujorku.

Uz obostrano prepoznatu značajnu podršku Vlade Srbije i svih nadležnih resora, sagovornici su, takođe, razmotrili mogućnosti daljeg unapređenja saradnje kroz tekuće i planirane zajedničke aktivnosti i projekte, saopšteno je iz Ministarstva.