28. maj 2024 12:54

Zoran Milivojević: Pridruženo članstvo Prištine u Parlamentarnoj skupštini NATO udaljava nas od stabilnosti u regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milivojević: Pridruženo članstvo Prištine u Parlamentarnoj skupštini NATO udaljava nas od stabilnosti u regionu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da prijem tzv. Kosova u pridruženo članstvo Parlamentarne skupštine NATO-a udaljava od dijaloga Beograda i Prištine, političkog rešenja, stabilnosti i bezbednosti u regionu i otvara pitanje ponašanja NATO-a u okviru Kfor-a i Rezolucije 1244.

Milivojević je za Tanjug ocenio da je odluka PS NATO deo jednog paketa i strategija u pokušaju da se tzv. Kosovo po svaku cenu nametne kao država i da se na Srbiju izvrši pritisak da to prihvati.

"Preskočeno je međunarodno pravo, rezolucija 1244 na osnovu koje NATO deluje na Kosovu u okviru Kfor-a. Sami su sebe demantovali na taj način. Drugo, Kosovo nije država i tu NATO iskače iz pravila i normi iza kojih stoji i na kojima počiva", objasnio je Milivojević.

Smatra da je u odluci PS NATO-a prisutan i geostrateški interes vezan za proširenje NATO-a i ukazuje da se od ranije zna da je tzv. Kosovo već planirano kao članica NATO-a.

Milivojević kaže da je u velikom raspletu koji sledi vezano za izbore i rat u Ukrajini interes zapadnih sila da se ovaj region zaokruži na neki način i ocenjuje da je NATO u ovom trenutku vodeći mehanizam koji obezbeđuje zapadnu koheziju i preko koga Zapad vodi politiku u odnosu na rat u Ukrajini.

"Srbija na ovo mora da gleda ozbiljno i da u narednom periodu definiše svoju poziciju i stav prema svom učešću u PS NATO-a, imajući u vidu da to dovodi u pitanje položaj Srbije kao države u čijem sastavu je Kosovo", ističe.

Milivojević je ukazao da je rezolucija o Srebrenici pokazala da Srbija više nema nameru i mogućnosti da ignoriše svoje državne i nacionalne interese, zbog čega smatra da i u ovom slučaju treba očekivati da će Srbija biti dosledna tome i da će sa NATO-om ova stvar morati da se raščisti.

Smatra da je ishod jučerašnjeg glasanja u PS NATO-a, gde je od 32 zemlje članice 14 bilo uzdržano, dok je Mađarska glasala protiv, pokazao da postoji nejedinstvo, kao i u slučaju glasanja o rezoluciji o Srebrenici i da zapadne sile ne mogu da obezbede konsenzus zato što neke države imaju u vidu i svoje interese.

"Došle su do izražaja neke pukotine koje posebno važe za Evropu. Ponavljaju se stvari sa SE gde imamo podelu i ponavlja se ono da se neke države drže principijalnog stava. Sve države članice NATO-a i EU koje nisu priznale Kosovo su ovde bile uzdržane. Mađarska je poseban slučaj, ali i ove koje su se uzdržale pokazuju da oko toga nema jedinstva", ocenio je on.

Milivojević kaže da ga ne iznenađuje to što je Crna Gora glasala za prijem tzv. Kosova u pridruženo članstvo PS NATO-a jer, prema njegovim rečima, oni više ne vode samostalnu politiku već se ponašaju kao vazalna država.

Kada je reč o Francuskoj i Italiji, koje su bile uzdržane, Milivojević kaže da se potvrđuje ono što smo imali i kada je bila reč o Savetu Evrope, dodajući da francuska i italijanska inicijativa ima u vidu i srpski interes.

"To je rezultat posete predsednika Vučića Parizu, ali i činjenice da je gospođa Meloni pre toga bila u Beogradu i činjenice da Francuska i Italija vode glavnu reč onih koji su za razumnu politiku", ocenjuje Milivojević.