31. maj 2024 11:41

Velebit: Srpski glas se ponovo čuje u Vašingtonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velebit: Srpski glas se ponovo čuje u Vašingtonu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Izvršni direktor Pupun inicijative Vuk Velebit ocenio je danas na otvaranju prvog Pupin foruma u Beogradu da se srpski glas ponovo čuje u Vašingtonu i poručio je da sada, više nego ikada, treba da radimo na revitalizaciji odnosa Srba i Amerikanaca.

"Mi verujemo da je u srpskom interesu da radi na razvijanju i jačanju odnosa sa najvećom svetskom silom, svidelo se to nama ili ne. Decenijama smo se ponašali kao da Amerika ne postoji i zato su srpsku poziciju više kreirali drugi, a manje mi sami", rekao je Velebit na otvaranju foruma pod nazivom "Jačanje partnerstva Srbije i SAD u svetu koji se menja", koji je danas otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci.

Istakao je da je cilj Pupin inicijative upravo da oživi odnose, kako je istakao, istorijskih partnera, Srbije i SAD i naveo da svake nedelje preko 500 donosilaca odluka i kreatora politika u Vašingtonu čita nedeljne brifinge te inicijative, u kojima objašnjavaju situaciju u regionu, srpsku poziciju i značaj odnosa Srbije i SAD za stabilnost celog regiona.

"Ne postoji osoba u Vašingtonu koja se bavi Balkanom ili ovim delom Evrope u američkom Kongresu, Stejt departmentu, Nacionalnom savetu za bezbednost ili u 'think-tank' zajednici, a da nismo sa njima razgovarali. To do sada nije urađeno u takvom obimu sigurno 20 godina", naveo je Velebit.

Rekao je da su uspeli da zainteresuju američke kongresmene za Srbiju, da pokažu više interesovanja za srpske interese i narod.

Prema njegovim rečima, Pupin inicijativa radi na pronalaženju sredstava za stipendiranje srpskih postdiplomaca u Americi, ali i na dovođenju američkih studenata u Srbiju, kao i na okupljanju zajednice Srba koji žive u Americi.

"Verujemo da Srbija može da bude prosperitetnije mesto za život ako radimo sa tehnološki i inovativno najnaprednijom zemljom sveta", rekao je Velebit.

Naveo je da je cilj Pupin inicijative da nam se Amerikanci ne obraćaju samo kad postoje problemi, već da saradnja dve zemlje bude podignuta na nivo uzajamnog poverenja i poštovanja.

Podsetio je da je američki predsednik poslednji put bio u Beogradu 1980. godine.

"Vreme je da američki predsednik sledeće godine dođe u Beograd", smatra Velebit.

Prva zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i evroazijska pitanja Juri Kim poručila je u video poruci da SAD nema bliže partnere od Evrope i navela da SAD iščekuju dan kada će i Srbija postati član EU.

"SAD, kao partner Srbije, podržavaju domaće projekte kao što je ovaj, koji demonstriraraju Evropi i svetu da su Srbija i njeni susedi dinamične države, spremne da ponude kreativna rešenja u EU", istakla je Kim.

Ocenila je Srbija i Zapadni Balkan imaju šta da ponude evropskim i američkim partnerima, poput sve dinamičnijih ekonomija, mlade talentovane radne snage koja je spremna da izgradi visokotehnološku, zelenu sredinu.

"Zajednički ćemo da gradimo budućnost koju želimo da vidimo za Srbiju, Zapadni Balkan, Evropu i SAD", rekla je Kim.

Na prvoj panel diskusiji "Analiza geopolitičkog konteksta" koju je moderirao profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Marko Dašić učestvovali su profesor političkih nauka Univerziteta Kolumbija Endru Nejtan, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović i zamenik direktora za partnerstvo i bezbednosnu saradnju evropske komande ministarstva odbrane SAD, brigadni general Kris MekKini.

Otvaranju foruma je prisustvovao je veliki broj predstavnika diplomatskog kora, američke ambasade, američke vojske, ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i druge zvanice.

Na forumu će biti razmatrane teme od geopolitike i globalnih izazova do mogućnosti razvoja koje nude biotehnologija i digitalni svet.