6. jun 2024 14:15

Tatjana Macura: Problemi rodne ravnopravnosti najveći u platnom jazu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura: Problemi rodne ravnopravnosti najveći u platnom jazu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Rezultati prvog anketiranja zaposlenih u domaćim privatnim kompanijama u pogledu rodne ravnopravnosti pokazuju da 80 odsto ispitanika smatra ovu temu izuzetno značajnom ističući veću želju za promocijom rodne ravnopravnosti unutar preduzeća u kojima rade, a ministarka bez portfelja zadužena za rodnu ravnopravnost Tatjana Macura naglasila je da se najveći problemi javljaju u platnom jazu.

Macura je, na predstavljanju rezultata ankete u Narodnoj skupštini Srbije, istakla da su problemi rodne ravnopravnosti u privatnom sektoru i te kako prisutni, iako je stanje značajno bolje nego što je bilo.

"Problemi se pojavljuju kada je u pitanju platni jaz, što je bilo i očekivano, jer to je problem koji je prisutan na globalnom nivou", rekla je Macura.

Ministarka izražava nadu da će ova tema, koja ide u susret Nacionalnom danu rodne ravnopravnosti 11. juna, podstaći promociju opšte ravnopravnosti u našem društvu.

"Mislim da je pitanje radnih prava na mestu broj jedan koje treba rešiti, zatim pitanje sprečavanja nasilja u porodici, a ne možemo da izostavimo ni pitanje vršnjačkog nasilja", kazala je Macura.

Ministarka dodaje da će se baviti i pitanjima političkog osnaživanja žena.

"Važno je da one žene koje su se usudile, ohrabrile da se uprkos svim poteškoćima uključe aktivno u politički život, da zaista tu i ostanu i daju svoj pun doprinos. Dakle, između ostalog baviću se i temom nasilja kojem su izložene političarke, zbog čega se one veoma često pasiviziraju ili čak i povlače iz politike", naglasila je Macura.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je diskriminacija na tržištu rada najčešća.

"Žene češće prijavljuju diskriminaciju na tržištu rada, posebno u vezi s polom i najčešće u vezi s pitanjima materinstva, porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta", rekla je Jankovićeva.

Kako je navela, ovakve diskiminacija žena ne iskuljučuju diskriminacije muškaraca po drugim osnovama.

"Invaliditet, starosno doba, zdravstveno stanje, članstvo u političkim sindikalnim i drugim organizacijama su problemi građana i građanki na tržištu rada, ali svedočimo i brojnim drugim kršenjima prava iz radnog odnosa. Posebno bih istakla probleme bezbednosti i zdravlja na radu", kazala je Jankovićeva.

Poverenica naglašava da, s obzirom na veliki broj povreda na radu i smrtnih ishoda, postoji dosta prostora za unapređenje položaja radnika.

"Treba reći i da bez privatnog sektora, bez ozbiljnih kompanija koje su spremne da budu partneri, saveznici i da u skladu sa principima ravnopravnosti, različitosti, inkluzije, stvaraju atmosferu međusobnog poštovanja u kompanijama, nećemo daleko stići. Ljudi veliki deo svog vremena provode na svojim radnim mestima i onda ako tu nemate podržavajuće i motivišuće okruženje to će biti loše i za kompaniju, ali biće loše i za čitavo društvo", rekla je Jankovićeva.

Ona dodaje da su toga svesne i same kompanije, jer je borba za dobrim radnicima poprilično izražena.

"Naša praksa pokazuje svih ovih godina da je napredovanje tokom karijere vrlo veliki izazov, jer taj stakleni plafon i dalje gotovo perfektno funkcioniše, što možete videti i u ostalim velikim kompanijama koje žene mnogo ređe vode. One se ređe nalaze na najvišim pozicijama, dok je situacija na srednjem menadžmentu mnogo drugačija, što važi i za javni sektor", kazala je Jankovićeva, ističući da su najviše pozicije i dalje rezervisane za muškarce.

Predstavljanje rezultata anketiranja organizovali su platforma All for All i kompanija Merck Srbija.