8. jun 2024 20:57

Jelena Begović: Naučnici iz Srpske se uključuju u aktivnosti naših naučno-tehnoloških parkova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Naučnici iz Srpske se uključuju u aktivnosti naših naučno-tehnoloških parkova

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ugostila je danas ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željka Budimira, sa kojim je dogovorila da će se naučnici i inovatori RS uključiti u sve aktivnosti koje realizuju naučno-tehnološki parkovi u Srbiji.

"Imali smo jako dobar sastanak sa ministrom naučnotehnološkog razvoja i visokog obrazovanja gospodinom Budimirom i dogovorili smo vrlo konkretne korake", rekla je Begović nakon sastanka, saopštilo je resorno ministarstvo.

Dodala je da Srbija ima dobro razvijen inovacioni ekosistem i da Republika Srpska intenzivno radi na izgradnji svog prvog naučno-tehnološkog parka, te da je dogovor da se naučnici i inovatori Republike Srpske uključe u sve aktivnosti koje realizuju naučno-tehnološki parkovi u Srbiji.

"Želimo da im pomognemo da se pripreme, tako da čim otvore svoj naučno-tehnološki park mogu da krenu da rade. Prva poseta planirana nam je za 26. juni, kada se otvara kancelarija u okviru budućeg naučno-tehnološkog parka u Banjaluci", istakla je Begović.

"Što nas je više, to smo jači i uspešniji. Ideja je da okupimo sve naše kolege iz Republike Srpske: i privatni sektor i akademiju. i da zajedno radimo na jačanju srpskog ekosistema koji je vezan za inovacije, a naravno i da zajedno kroz te aktivnosti jačamo i nauku", rekla je ministarka.

Nakon sastanaka, održana je zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske uz prisustvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kada je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.