11. jun 2024 07:31

Žigmanov: Kontinuirano nastaviti sa podiznjem svesti o važnosti rodne ravnopravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Kontinuirano nastaviti sa podiznjem svesti o važnosti rodne ravnopravnosti

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA/ DARKO RADULOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, koji se obeležava danas, da je mnogo učinjeno na unapređenju normativnog i institucionalnog okvira za unapređenje rodne ravnopravnosti u našem društvu, ali da treba kontinuirano podizati svest o važnosti ravnopravnosti muškaraca i žena u svakodnevnom životu, naročito u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, koje su ključne za ekonomski prosperitet i ravnopravnost žena.

Ministar Žigmanov je ukazao da je tema rodne ravnopravnosti, kako je pokazalo poslednje objavljeno anketiranje u privatnom ekonomskom sektoru, od izuzetnog značaja za zaposlene, te da je platni jaz između muškaraca i žena i dalje jedna od prisutnih neravnopravnosti, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

"Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, donetom 2021. godine, rodna ravnopravnost podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u mnogim oblastima društvenog života", podsetio je Žigmanov.

Ukazao je da rodna ravnopravnost znači i jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda, korišćenje ličnih znanja i sposobnosti za lični razvoj i razvoj društva, jednake mogućnosti i prava u pristupu robi i uslugama, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je nakon donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti izradilo i donelo tri podzakonska dokumenta i smernice za primenu ovog zakona, izradilo programe obuke za državne službenike u oblasti rodne ravnopravnosti, naročito za lica zadužena za rodnu ravnopravnost, na osnovu kojih se već drugu godinu zaredom sprovode obuke u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, navedeno je u saopštenju.

Na osnovu Zakona doneta je i Strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine, sa pratećim Akcionim planom.

Podsećajući da je Vlada Srbije u prethodnom periodu formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Savet za rodnu ravnopravnost i da će se ova tela, nakon formiranja nove vlade, obrazovati u narednom periodu, Žigmanov je dodao da je posvećenost Vlade Srbije ovoj temi vidljiva i kroz odluku da se nova ministarka bez portfelja Tatjana Macura bavi i pitanjima iz oblasti rodne ravnopravnosti.